Ministrica Murganić žali zbog izjave o obitelji Tomašević

0
235
Photo: Robert Anic/PIXSELL

"U cjelokupnom dosadašnjem radu rukovodila sam se skrbi i brizi za najranjivije skupine društva te ću tako i dalje nastaviti", piše Murganić

Nakon što su mnogi reagirali na izjavu ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić u slučaju obitelji Tomašević, oglasila se i sama ministrica.

Priopćenje ministrice Murganić prenosimo u cijelosti:

Loading...

“U svom privatnom okruženju i profesionalnom radu uvijek sam imala nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, a posebice prema nasilju nad ranjivim skupinama. Stoga se tijekom obnašanja dužnosti ministrice nisam nikada ustručavala javno osuđivati nasilje nad ženama kao posebno ranjivoj skupini. To je vidljivo posebno iz okolnosti da sam dana 5. listopada 2017. prilikom pojavljivanja prvih informacija o opravdanoj sumnji na slučaj nasilja nad suprugom, koje je počinio župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, najoštrije osudila taj nasilan čin, a što je vidljivo iz priopćenja na mrežnim stranicama Ministarstva. Sukladno navedenom, žao mi je ukoliko je moja današnja izjava od dijela javnosti shvaćena kao relativiziranje nasilja nad ženama jer svako nasilje nad ženama, pa tako i u konkretnom slučaju sumnje na nasilničko ponašanje g. Tomaševića, najoštrije osuđujem. To mi nalaže moj poziv socijalne radnice, ali i duboko osobno uvjerenje. U cjelokupnom dosadašnjem radu rukovodila sam se skrbi i brizi za najranjivije skupine društva te ću tako i dalje nastaviti obnašati i profesionalnu dužnost, kao i istinski se boriti za suzbijanje svakoga oblika nasilja”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, komentirajući povlačenje svih optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv svojeg supruga Alojza Tomaševića ministrica Murganić, inače socijalna radnica, rekla je novinarima: „To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila”. Upitana je li čudno što je Tomašević odlučila povući optužnicu i je li bilo pritisaka, odgovorila je da ne može ona procjenjivati da li je to čudno ili nije. “Meni je žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa”, dodala je.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina rakao je da ministrica Murganić treba podnijeti ostavku zbog izjave o slučaju Tomašević. Dodao je da će njegova stranka tražiti opoziv ministrice čim se za to steknu uvjeti.

Ministričinu izjavu kritizirala je i bivša premijerka Jadranka Kosor: “Zato žene trpe i šute, jer je to tako u braku”.

Izjavu ministrice Murganić osudile su i brojen nevladine organizacije.