Mirjana Hrga: „O smijeni na RTL-u sam saznala dva sata prije ulaska u studio, jedino je Pupovac vršio politički pritisak“

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

2000. godine na HRT-u smijenila ju je Mirjana Rakić

Mirjana Hrga prvi je put progovorila o odlasku s RTL-a. Na TV ekranima nema je tri mjeseca, prvo su gledatelji mislili da je na godišnjem, no u kolovozu je smijenjena s mjesta urednice i voditeljice RTL-a Danas. 

“S RTL-a sam zapravo otišla još krajem srpnja, kada sam se posljednji put pojavila na televizijskom ekranu. Sve poslije toga bio je samo tehnički razlaz… Sve se to dogodilo naglo jer o smjeni sam obaviještena samo dva, tri sata prije zadnjeg ulaska u studio. I u takvoj situaciji bilo mi je najvažnije kvalitetno odraditi emisiju”, rekla je Hrga u intervjuu za Jutarnji list.

Rekla je da joj u tom trenutku nije bilo ugodno, “pogotovo kada vam takva vijest sijevne kao grom iz vedrog neba”.

Zbog čega je zapravo smijenjena?

“Objašnjeno mi je da je ta televizija odlučila napraviti zaokret u svojoj programskoj politici. Posve legitimna odluka, ali ja se u tome nisam vidjela… Da ne ulazim u pojedinosti, izgovorena je magična rečenica nakon koje smo i oni ja znali da ne ostajem u toj priči”, rekla je uz napomenu da je to shvatila kao odluku da s kreće s ležernijim pristupom temama. 



Tvrdi da su navodi o slaboj gledanosti lažni. 

“Znate kako to ide s ‘dobro obaviještenim izvorima iz kuće’. Morala se nekako objasniti ta smjena. Ali, ok, hajdemo okrenuti priču… Recimo da je to točno. No, zašto bi onda smijenili samo mene? Nisam ja bila glavni urednik Informativnog programa, nego jedna od četvero urednika u emisiji”.

Ovo joj je druga smjena u životu, jer ju je 2000. godine na HRT-u smijenila Mirjana Rakić. “Bila je to, naravno, politička smjena. Kratko i jasno: došla je nova vlast”.

Rekla je da nije bila izložena političkim pritiscima, osim Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca.

“Njihove pozive i dopise vrhu kuće protiv mene doživjela sam kao pokušaj izravnog upletanja u uređivačku politiku”, rekla je i prokomentirala činjenicu da je s njima na sudu: “Nekada nemate izbora, morate nekako pokušati zaustaviti to divljanje. Povod je bio šovinistički nasrtaj na mene u Novostima. Nije ugodno čitati te diskreditacije, kao ni tekstove objavljene nakon moje smjene, a u kojima se hvali RTL jer se, kako pišu, ‘nakon lutanja u desno vratio na pravi kurs'”.

Zaključila je da je u protekloj godini kao osoba doživjela profesionalni zastoj, ali se i prisjetila kakvi su odnosi na medijskoj i političkoj sceni u Hrvatskoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI