Miroslav Tuđman: Nismo mi proizvodili zlo, mi smo se borili sa zlom

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Presude užasnule Miroslava Tuđmana

Brojne su reakcije na izricanje presude Haškog suda na šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata. Ondje su Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću i Bruni Stojiću odbijene žalbe i potvrđene prvostupanjske presude. Praljak je potom kazao da presudu odbacuje te je nešto popio, kako kaže, otrov.

“Nismo mi proizvodili zlo, mi smo se borili sa zlom, i u tom smislu su moralna načela Slobodana Praljka donosila red i smisao u opstanak Hrvata u BiH. Ovaj je čin konzekvenca njegovog moralnog načela da ne prihvati presudu koja nema veze sa pravdom, a ni realnošću”, rekao je Miroslav Tuđman za HRT. Rekao je da ne može ni pretpostaviti kako je Praljak uspio unijeti otrov u sudnicu. Što se presuda tiče, užasavaju ga.

“Armija BiH pokušala je protjerati preko 150.000 Hrvata iz središnje Bosne, a proglašavaju se krivima osobe koje su se od toga branile. Haški sud se sa ovakvim neuravnoteženim pristupom, nepoznavanjem činjenica, pokazao da nije u stanju sagledati situaciju i procijeniti što se zbivalo, a još je manje bio sposoban pronaći pravu mjeru u određivanju kazni. A ti su zločini sa strane Armije BiH bili sedam puta veći”, rekao je. Tuđman smatra i da će ovakva presuda Bošnjacima omogućiti da svim silama reduciraju pravo Hrvata kao konstitutivnog naroda. Zalaže se za poduzimanje značajnih koraka kako bi se Hrvatima u BiH omogućila njihova prava. Krajnje je vrijeme da se na razini EU-a i NATO-a pooduzmu mjere kako bi sva tri naroda u BiH bla ravnopravna i suvremena, naglasio je.

“Nas preko 20 generala prati ovo suđenje, pribojavali smo se da će presude ostati, ali nismo mislili da bi se optužnice proširile. To je potpuna nepravda, jer nitko nije uzeo u obzir da su u tih 4-5 mjeseci bile najžešće operacije Armije BiH. Nitko ne spominje mudžahedine koji su činili strašne zločine. Računali smo na pravdu, ali pokazalo se da je Haški sud politički sud, ali ne znam koja je poruka. To neće pomoći Hrvatima u BiH i sigurno će te napetosti samo produbiti. Praljak je moralna, inteligentna osoba, poslao je poruku kako častan čovjek brani svoje principe i činjenice. Mislim da je to strašna poruka za Haški sud, ali i šire”, rekao je Pavao Miljavac.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI