“Molite se i nadajte najboljemu”

screenshot/nova.tv

Do kraja dana pogodit će više od milijun stanovnika. Florida je dom 20 milijuna ljudi.

Irma, jedan od najsnažnijih uragana u ovom dijelu svijeta ikad, izazvao je velika razaranja na karipskom otočju koje je pogodio dok je imao najveću snagu i bio 5. kategorije. Odnio je do sada najmanje 24 života.
Više od 190 tisuća domova na Floridi ostalo je bez struje a uragan Irma koji se približava američkom kopnu donio je snažne vjetrove s tornadima i obilne kiše.

Prema energetskoj tvrtki i stanovnici otočja Florida Keys, njih 29.000 također je bez struje, a očekuje se da će nestanak struje do kraja dana pogoditi više od milijun stanovnika. Florida je dom 20 milijuna ljudi.

Državna hidrometeorološka služba izvijestila je da su vjetrovi uraganske snage stigli do Florida Keysa.

Očekuje se da će Irma udariti obalu Floride danas oko 16 sati po našem vremenu, a vlasti ga opisuju kao “ekstremno opasan uragan”.

Razina mora raste 4,5 metra

Guverner Rick Scott kazao je u subotu navečer kako očekuje da bi razina mora u području jugozapadnog grada Naplesa mogla porasti 4,5 metara i izazvati poplave, a na poluotok moglo bi pasti od 25 do 50 litara vode po četvornom metru dok bi otočje Florida Keys moglo zabilježiti 63 litara vode.



Deseci tisuća stanovnika Floride, koja ima malu nadmorsku visinu, preselili su se u nekoliko stotina skloništa širom te savezne države a naredbama za evakuaciju obuhvaćeno je 6,3 milijuna ljudi. Evakuacija je zakrčila glavne prometnice iz Floride prema sjeveru.

Irma je trenutno uragan treće kategorije s vjetrovima brzine do 195 kilometara na sat no prognostičari očekuju da će ojačati na putu od Kube do Floride.

Očekuje se da će se uragan kretati jugozapadnom obalom Floride tijekom nedjelje, ojačan do 4. kategorije i pogoditi veće gradove poput Fort Meyersa i Tampe.

Fronta uragana šira od 200 kilometara

Uragan čija je fronta šira od 200 kilometara približava se američkoj obali brzinom od 11 kilometara na sat i očekuje se da će pogoditi kopno pred zoru.

Irma, jedan od najsnažnijih uragana u ovom dijelu svijeta ikad, izazvao je velika razaranja na karipskom otočju koje je pogodio dok je imao najveću snagu i bio 5. kategorije. Odnio je do sada najmanje 24 života.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI