Most podnio više od 900 amandmana na prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti

screenshot n1

Na konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma Most nezavisnih lista podnio je više od 900 amandmana nezadovoljan žurnom procedurom uoči skorih izbora za Europski parlament, tražeći da zakon ide u treće čitanje.

Most smatra nedopustivim da zakon umjesto osam dana nakon objave u Narodnim novinama, na prijedlog Odbora za zakonodavstvo stupi na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama.

Smatra također da se krši procedura samo kako bi vladajući mogli više potrošiti na predstojeću izbornu promidžbu za Europski parlament.

Most je stoga zatražio mišljenje saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav kako je moguće da zakon stupi na snagu usred izborne promidžbe za Europski parlament, kao i o retroaktivnoj primjeni nekih odredbi.

“Podnijeli smo veliki broj amandmana jer je očito namjera da zakon stupi na snagu što ranije uoči europskih izbora”, kazao je Nikola Grmoja (Most). Cilj je, ustvrdio je, da HDZ dobije 4 milijuna kuna za izbornu promidžbu.



Prijedlogom zakona se dopušteni troškovi kampanje za Europski parlament dižu s milijun i pol na četiri milijuna kuna.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je zastupnike da će se izjašnjavanje o amandmanima provesti poslijepodne.

“Budući da je podnesen velik broj amandmana, 911, danas ćemo nakon 13 sati započeti s izjašnjavanjem sve dok ne bude završeno, vjerojatno do ranih jutarnjih sati, a glasovanje će biti sutra”, najavio je Jandroković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI