Most ruši Cvitana, Ivicu i Janicu!

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Treća meta koju prije lokalnih izbora gađaju iz Mosta, čelnik je Agrokora - Ivica Todorić. Naime, Mostovci pritišću Plenkovića da država od posrnulog Todorića preuzme Agrokor i tako razriješi njegovu višegodišnju agoniju. Metkovski izvori tvrde da Most u tom preuzimanju ne bi bio nimalo nježan prema Todoriću. No, da rušenje gazde Agrokora i neće ići po njihovom zamišljenom planu, potvrđuju i brojne reakcije i otpori, opet iz udruge Naš Hajduk, koji ne zaboravljaju da je Agrokor bio ozbiljan financijer Hajduka

U sjeni velike afere “Dnevnice”, zbog koje se opasno trese stolac glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, Most je pokrenuo, uz njegovu detronizaciju, još dvije velike opsežne operacije čiji je cilj rušenje čelnika koncerna Agrokor, Ivice Todorića, te Janice Kostelić, čelnice Ureda za sport. No, pođimo redom.

Što se tiče glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, za kojeg se donedavno govorilo da ga je iz ruku bivšeg premijera i čelnika SDP-a, Zorana Milanovića, preuzeo Most, sada je situacija (nakon one famozne zajedničke pressice u Vladi RH s premijerom Plenkovićem), potpuno drukčija. Mostu se, kako saznajemo, ne sviđa Cvitanovo približavanje Plenkoviću, a još manje premijerovo vodanje glavnog državnog odvjetnika po svojim pressicama u Vladi kako bi, tvrde oni, dokazao urbi et orbi, tko je gazda u Banskim dvorima, vladajućoj koaliciji i Hrvatskoj.

Stoga i nije čudno što je čelnik Mosta i predsjednik Hrvatskog sabora, Božo Petrov, na upit novinara što misli o ukazanju glavnog državnog odvjetnika na premijerovj pressici u Vladi RH, rekao: “Volio bih da takve konferencije nije bilo, trodioba vlasti mora postojati!” Kako stvari sada stoje, te riječi čelnika Mosta bile su uvertiran u rušenje glavnog državnog odvjetnika, kojeg u ovom trenutku i nije teško srušiti s obzirom na činjenicu da su sve o aferi “Dnevnice” razotkrili, osim jedinog osumnjičenog Tomislava Sauche i osobe iz Plenkovićeva ureda, iako su svi ti sporni dokumenti više mjeseci zjapili pred nosom Dinka Cvitana.

Pouzdani izvori iz Metkovća tvrde da je, što se Mosta tiče, Cvitanu iscurilo vrijeme na pješčanom satu, a pogotovo nakon njegova ukazanja na premijerovoj pressici. Shvatili su da oni više ne mogu Cvitana čvrsto držati za uzde, kao što su to mogli u vrijeme dok je Most bio u koaliciji s Karamarkovim HDZ-om.

S udrugom Naš Hajduk, Most juriša na Janicu



Podsjetimo, kada se u svibnju prošle godine počelo sve više govoriti

kako bi glavni državni odvjetnik, Dinko Cvitan, mogao biti smijenjen nakon što mu saborski odbor nije prihvatio izvješće o radu za prošlu godinu, Božo Petrov je tada izjavljivao kako ne vidi razlog zbog kojeg bi Cvitan morao otići. “Ja u ovom trenutku ne vidim razloga, odnosno nisam do sada vidio važne argumente po kojima bi trebalo glasovati protiv izvješća o radu gospodina Cvitana. Očekujem da se, ako postoji takav stav, on dobro argumentira”, izjavio je tada medijima Božo Petrov.

Danas, pak, Most okreće ploču, pa se pretpostavlja da bi glavni državni odvjetnik, kao i tada, i danas mogao biti novi kamen spoticanja između vladajućih HDZ-a i Mosta. Samo što su se sada uloge promijenile. Naime, sada HDZ podupire Cvitana, a Most je krenuo u njegovo rušenje. Istodobno s akcijom rušenja glavnog državnog odvjetnika, Most je krenuo u još dvije ospežne ofenzive čiji je cilj srušiti čelnika Agrokora, Ivicu Todorića i šeficu Ureda za sport, Janicu Kostelić.

Što se pak Janice Kostelić tiče, za njezino rušenje Most ima potporu i udruge Naš Hajduk, jer u toj udruzi su debelo zamjerili našoj skijaškoj divi koketiranje sa čelnicima HNS-a – Davorom Šukerom, a još više, kako tvrde, zbog njezinih prijateljskih odnosa s omraženim im Zdravkom Mamićem. Dakle, u sinergiji s udrugom Naš Hajduk, Most je krenuo na Janicu Kostelić, pa je tako gostujući u Točki na tjedan na N1 televiziji, glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja, govorio i o Zakonu o sportu, te stanju u hrvatskom nogometu.

U tom kontekstu žestoko je napao HDZ zbog nepoštivanja Zakona o sportu, ali i Janicu Kostelić.

Kad zagrmi Grmoja

“Zakon o sportu ima dvojbene stavke koje se tumače na različite načine, ali treba poštivati postojeći zakon bez dvojakih tumačenja. U suradnji s navijačima predložit ćemo i cjeloviti Zakon o sportu, koji će obuhvatiti sve sportove, a ne samo nogomet. U HNS-u ima puno članova HDZ-a od kojih Plenković može tražiti da vrate stranačke članske iskaznice i da istupe iz članstva HNS-a. Instrumenti su u rukama HDZ-a. A Janica Kostelić, kao čelna osoba u Uredu za hrvatski sport, može poslati inspekciju na teren.”

A na pitanje novinara, tko štiti ljude u HNS-u – Davora Šukera i Zdravka Mamića – Grmoja je rekao: “Ne znam, ali vidi se da je to dobro razgranata mreža, ima tu i pravosuđa i drugih institucija, ja bih rekao da Mamić u svakom ministarstvu ima nekog svog čovjeka. Tako mi kažu i navijači”, rekao je Grmoja. Tu je, tvrde metkovski izvori, mislio i na dobre odnose Janice Kostelić sa Zdravkom Mamićem, a u udruzi Naš Hajduk su uvjereni da je Janica Kostelić najzaslužnija za sastanak Davora Šukera i premijera Plenkovića u Vladi RH, što je, navodno, jako naljutilo predsjednicu države, Kolindu Grabar Kitarović.

Osim dobrih odnosa sa čelnicima HNS-a, u udruzi Naš Hajduk, kao i Mostu, zamjeraju Janici nestručnost i nedoraslost funkciji koju obnaša. U svakom slučaju, Janici neće biti lako u ratu s razularenom udrugom Naš Hajduk, jer je dovoljno se sjetiti kako je u ratu s njima prošla naša predsjednica, dok je bila u dobrim odnosima sa Zdravkom Mamićem.

Inspekcije razdora

I treća meta koju prije lokalnih izbora gađaju iz Mosta, čelnik je Agrokora – Ivica Todorić. Naime, Mostovci pritišću Plenkovića da država od posrnulog Todorića preuzme Agrokor i tako razriješi njegovu višegodišnju agoniju. Metkovski izvori tvrde da Most u tom preuzimanju ne bi bio nimalo nježan prema Todoriću. No, da rušenje gazde Agrokora i neće ići po njihovu zamišljenom planu, potvrđuju i brojne reakcije i otpori, opet iz udruge Naš Hajduk, koji ne zaboravljaju da je Agrokor bio ozbiljan financijer Hajduka.

I u toj se priči pojavljuje Janica Kostelić, jer nam splitski izvori govore da je ona poslala inspekciju kako bi provjerila sumnjive sponzorske ugovore udruge Naš Hajduk i tvrtke Tomy, kako bi se, eventualno, razotkrilo na koji je način Naš Hajduk stekao udjele u NK Hajduku. Također bi se provjerili i ostali sponzorirani ugovori.

I dok Most vrši pritisak na Plenkovića zbog preuzimanja Agrokora, dotle udruga Naš Hajduk upozorava da je Todorićev Agrokor bio jedan od izdašnijih financijera njihova Hajduka. Kako će se ta velika ofenziva Mosta završiti, bit će zanimljivo pratiti narednih dana, a cinici kažu, da će družina Bože Petrova nakon ovoga krenuti na rušenje – Junckera, Trumpa i Putina…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI