Most: Sustav je trom i neučinkovit, pa i kada se radi o fondovima EU

Screenshot/Instagram

Saborska zastupnici Mosta NL Sonja Čikotić i Vedran Jerković, voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo govorili su danas u Hrvatskom saboru o izrazito malom povlačenju sredstava iz EU fondova. Zajedničkog su stava kako su EU fondovi – dokaz neučinkovitog javnog sektora.

Saborska zastupnica Čikotić naglašava kako je Vlada u području financiranja iz fondova EU planirala malo, a realizirala još manje pa pad u realizaciji plana korištenja EU fondova iznosi do 2,7 mlrd kuna! Ova sredstva su jedna od većih prednosti članstva u EU i jedinstvena prilika za razvoj, pa su Vladini niski ciljevi i još manja realizacija nedopustivi.

“Kako će se sutra naši čelnici izboriti za bolji položaj Hrvatske, kad smo nakon pet i pol godina članstva tek ugovorili 58 posto od dodijeljenih sredstva? Sustav je trom, procedure složene te novac sporo dolazi do korisnika. Svjedoci smo pomicanja rokova za objavu poziva i njihovog izostanka, dugih procedura obrade prijava, a tu je i, paradoksalno, problem s nedovoljnim sredstvima. Dolazim iz Slavonije koja se iseljava, a natječaj za mlade poljoprivrednike obrađuje prijave već 240 dana. Natječaj za energetsku obnovu kuća, najavljen za prosinac 2018., prebačen je za svibanj 2019. Na natječaju za opremanje i izgradnju proizvodnih pogona, poduzetnici su tražili 977 milijuna kn, a onda je natječaj poništen i sa sustava e-fondova preseljen u pošte – iako se znalo koliko će prijava biti, predviđeno je svega 200 milijuna kuna. Nažalost, primjera loše prakse ima još puno više,” rekla je zastupnica Čikotić

Vedran Jerković je iznio niz podataka na koji način je ministarstvo EU fondova moglo doprinijeti rastu BDP kako bi hrvatsko gospodarstvo ostvarilo rast i približilo se ostalim tranzicijskim zemljama.

“Kad usporedimo hrvatski rast BDP-a od 2.8 posto s ostalim tranzicijskim zemljama (Poljska 5.7%, Latvija 5.5%, Mađarska 5%, Slovačka 4.5%, Rumunjska 4.1%), jasno je da Hrvatska raste sporo i nedovoljno. Prema dostupnim službenim podatcima za 2017.godinu, u Hrvatskoj su ukupne investicije iznosile 52,6 milijardi kuna ili 14.4 posto BDP-a. Prosjek EU-e iznosi 20 posto, a vodeća država je Češka s 25 posto. Hrvatskoj je, za bilo kakav ozbiljniji iskorak i približavanje razvijenim članicama EU-e, potrebna godišnja stopa rasta BDP-a od minimalno 4 posto. Da bi dostigli stopu rasta od 4 posto sa sadašnjih 2.8 posto, potreban je rast investicija za 8 posto odnosno za 4.2 milijardi kuna. Da je ministarstvo EU fondova povuklo 2.7 milijardi kuna, hrvatski BDP bi danas bio veći za 0.6 postotnih bodova. EU fondovi su izvrstan test efikasnosti, ili u ovom slučaju, neefikasnosti javnog sektora, a pokazala se neodgovornost i rad protiv nacionalnih interesa”, zaključio je Jerković.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI