MOŽE LI SE, UISTINU, ZA 30 DANA POSTATI VOJNIKOM? Uvodi se obavezan ‘light’ vojni rok!

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bilo bi neozbiljno računati na znanje i iskustvo hrvatskih branitelja koji su danas 50-60 godišnjaci, iako je sasvim sigurno da sudjelovanje u eventualno ratu ne bi odbili. No, friške su snage neophodne. Za ozbiljniju obuku potrebno je barem šest mjeseci, pa bi upravo uvođenje vojnog roka od četiri tjedna značilo bačen novac.

I dok se Europa zbog vrlo nestabilne političke situacije najozbiljnije priprema za lako moguće nove oružane sukobe, Hrvatska uvodi obvezan vojni rok koji će trajati kraće od malo ozbiljnijeg plesnog tečaja.

Iako za sobom imamo iskustvo krvavog rata i “učenja baratanja oružjem u hodu”, čini se kako smo malo što naučili. Jer, na žalost, kraj Domovinskog rata nikako ne znači prestanak ratovanja za sva vremena. Srbi su, s druge strane, napetost u regiji, shvatili za ozbiljno pa se jednako tako uhvatili ozbiljnog naoružavanja i pripreme vojno sposobnih mladića.

Kod nas će, naime, obavezan vojni rok trajati punih 30 dana, i to ljeti, iako se “zbog uštede” razmatra mogućnost obuke od tri tjedna. Štednja na Hrvatskoj vojsci nije novost, ako znamo da se nije imalo novaca za “oklopnjake”, a štedi se i na obrocima zbog čega su naši vojnici izazvali pravu pobunu tvrdeći da žive na “sendvičima koje si sami kupe u Konzumu”.

Štednja na vojsci kao i vojnoj opremi u ovom turbulentnom, političkom vremenu radikala koji na sva usta izvikuju ratne parole, potpuno je suluda.

Nestabilna BiH i uzdrmana Srbija kao da nas se ne tiču iako je sasvim jasno da bi već pokušaj otcijepljenja RS-a koji Dodik ozbiljno najavljuje značio rat i za Hrvate.



Neozbiljno razmatranje uvođenja jednomjesečnog obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj samo potvrđuje činjenicu da smo uljuljani u sigurnost koju nam pruža NATO, iako iz vlastitog iskustva znamo da ni u najžešćim bitkama Domovinskog rata kao i u najvećim pokoljima civila pomoći niotkud nije bilo.

Bilo bi neozbiljno računati na znanje i iskustvo hrvatskih branitelja koji su danas 50-60 godišnjaci, iako je sasvim sigurno da sudjelovanje u eventualno ratu ne bi odbili.

No, friške su snage neophodne. Za ozbiljniju obuku potrebno je barem šest mjeseci, pa bi upravo uvođenje vojnog roka od četiri tjedna značilo bačen novac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI