MUP kupuje blindirane limuzine za prijevoz štićenih osoba

Photo: Mihael Spanic/Vecernji list

Vozila visoke klase MUP nabavlja u ubrzanom postupku s rokom za dostavu ponuda ili zahtjeva za sudjelovanje do 3. studenog

Za potrebe prijevoza štićenih osoba, MUP putem javne nabave kupuje dva osobna vozila visoke klase s balističkom zaštitom, procijenjene vrijednosti 10,4 milijuna kuna bez PDV-a.

Vozila visoke klase MUP nabavlja u ubrzanom postupku s rokom za dostavu ponuda ili zahtjeva za sudjelovanje do 3. studenog, stoji u obavijesti o nadmetanju, objavljenoj u Narodnim novinama.

MUP u obrazloženju navodi da trenutno u njegovom sustavu postoji samo jedno blindirano vozilo nabavljeno 2007. i tri preuzeta od Ministarstva obrane 2006. i 2008. koja ne odgovaraju njegovim potrebama, te da važnost žurne nabave vozila visoke klase s balističkom zaštitom proizlazi iz obveza prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja.

U obavijesti se navodi da MUP nema dovoljno vozila za te potrebe, odnosno da je zbog starosti i neadekvatnosti postojećih izuzetno bitno da postupak nabave bude proveden što prije. Zbog toga je određen skraćeni rok za dostavu ponuda, u trajanju od 15 dana od dana slanja poziva na nadmetanje, navodi se u obavijesti o nademtanju.

Po pisanju Jutarnjeg lista specifikacijama odgovaraju Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7 koji će morati biti opremljeni vrlo sofisticiranom razinom zaštite.



Traži se tako da vozila imaju nosače za strojnice, senzore za suzavac, specijalne pneumatike i naplatke koji omogućuju kretanje bez tlaka, nosače zastavica u prednjim blatobranima, kao i balističku zaštitu minimalne razine VR9, koja podrazumijeva da vozilo može izdržati vrlo ozbiljne udarce poput metka iz M60, M14 ili FAL-FN vojne puške na udaljenosti od 10 metara ili, pak, metka iz M16 puške, 357 Magnuma, 44 Magnuma pa čak i 20-milimetarski fragmentacijski metak.

Vozila osim toga moraju imati sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima i zbog težine tako opremlijenog vozila najmanje 460 konjskih snaga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI