Na mala vrata priprema se PRIVATIZACIJA HEP-a?

Robert Anic/PIXSELL

Panenić je pojasnio kako su jedina stvarna vrijednost HEP-a hidroelektrane koje proizvode najjeftiniju struju i garantiraju energetsku održivost

Saborski zastupnici Mosta, Tomislav Panenić i Slaven Dobrović u Hrvatskom saboru danas su svojim stankama upozorili kako su se vladajući na prijetvoran način odlučili „obrušiti“ na vode, jedan od najvažnijih prirodnih resursa u Hrvatskoj.

Naime, Vlada je u petak, prije samo pet dana, uputila Saboru prijedlog Zakona o vodama, a rasprava je ad hoc, u srijedu, uvrštena u dnevni red. Odmah se, protivno najavljenom redoslijedu rasprava, počelo raspravljati o tom važnom zakonu od 200 stranica, računajući očito kako će na „mala vrata“ progurati svoje intervencije.

Profesor Slaven Dobrović istaknuo je kako je ovako važnom zakonu neophodno pristupiti odgovornije, jer je u pitanju voda, jedno od najvećih prirodnih bogatstava, koju moramo čuvati za buduće generacije: „Kako ćemo se jednog dana opravdati budućim generacijama. Zar treba cijelu parlamentarnu proceduru sažeti u par sati. Ovim se zakonom priprema privatizacija HEP-a i to i na brzinu i potiho, na mala vrata uvodi se privatizacija vodnog resursa –  rekao je Dobrović, pozivajući da se rasprava o Zakonu o vodama odgodi barem do slijedećeg tjedna.

Zakon o vodama, podsjetimo, sadržava specijalna pravila o izvlaštenju, posebna pravila o pravu građenja na hidrocentralama, koje se grade na našim rijekama. Predlaže se davanje prava građenja na hidrocentralama tako da HEP postane vlasnik tih objekata bez ikakve naknade i to punih 99 godina.

Dobrović je istaknuo kako se zastupnike u Saboru pokušalo zateći brzinom kako se ne bi mogli pripremiti za raspravu: „Voda je opće dobro, zaštićeno hrvatskim Ustavom. Ne može se na ovako sramotan način donositi zakone kojim će se razvlastiti narod od onoga što mu pripada. U protivnom rušimo i ono malo preostalog ugleda Hrvatskoga sabora“, upozorava Dobrović.



Saborski zastupnik Tomislav Panenić istaknuo je kako ćemo za koju godinu ponovno imati slučaj INA-e: „Zakon o vodama nije više Zakon o vodama, nego Hepi lex. U kojem trenutku će netko izaći s božićnom poslanicom i reći nećemo kupiti INA-u, ali ćemo privatizirati HEP?“, napominje Panenić.

Panenić je pojasnio kako su jedina stvarna vrijednost HEP-a hidroelektrane koje proizvode najjeftiniju struju i garantiraju energetsku održivost, pa smo baš zbog toga jedna od četiri zemlje u EU s najmanjom cijenom električne energije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI