‘Na moskovskoj paradi nosit ću sliku svog djeda kojeg su ubili Hrvati’

Srdjan Ilic/PIXSELL

Velika sutrašnja vojna parada u Moskvi povodom Dana pobjede predstavlja novi tenk Uran-9, no isto tako i brojne proruske političare koji su jedva dočekali pokazati se u javnosti.

Za naše prilike najbitniji od njih svakako je srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji će miting iskoristiti za prikupljanje političkih poena.

Srpski mediji oduševljeno kliču kako je ‘moskovski autoput privremeno zatvoren samo zbog Vučića’ i natječu se tko će objaviti veće hvalospjeve za najvećeg balkanskog populista. Vučić je ujedno i prvi strani državnik koji će se susresti s Putinom povodom proslave četvrtog uzastopnog mandata. Tako ne samo da će dobiti nove strateške pozicije za pregovore s EU, SAD-om i Rusijom već će dočekati i sastanak s izraelskim premijerom Netanyahuom koji je također doletio pozdraviti ruskog predsjednika. U retorici nije izostavio uvijek aktualni Drugi svjetski rat pa je nakon Vulinovog negiranja postojanja Nedićevog režima u priču ubacio ustaše.

“Sutradan smo dobili poziv za veliku šetnju Besmrtnog puka. Moji roditelji su našli jednu malu fotografiju pokojnog dide kojeg su ustaše ubile.” Tu će fotografiju iskoristiti kao argument za nabavku vojne opreme, kao protutežu hrvatskoj kupovini polovnih F-16 zrakoplova. “Koliko para toliko muzike” zaključuje Vučić i dodaje da je ipak zahvalan Rusiji za ‘značajno bolje uvjete’ od ‘zemalja u regiji’. Dodao je da će krajem godine pokazati što je sve ispregovarao i da će mnoge iznenaditi onime što će doći u Srbiju. Kaže da će sve velike ratne pobjede Srbije objediniti unutar jednog datuma i na tu će proslavu pozvati i Putina.

“O Kosovu ćemo razgovarati, jer smatram da uz to što Rusija podržava stavove Srbije, da kako su svi krenuli maksimalno da se angažiraju po tom pitanju, da bi bilo važno da i Rusija izađe sa svojim stavom i zamolit ću predsjednika Putina da, ne samo u direktnoj podršci koju pruža Srbiji, nedvosmisleno izađe sa svojim političkim stavom kroz sve druge organe i institucije i međunarodne organizacije.” Potvrdio je da se Srbija nikad neće priključiti NATO-u i sličnim blokovima, a novinari ga nisu pitali ništa u vezi Europske unije – čime se još jednom potvrđuje koordinacija između medija i srpskog predsjednika.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI