NACIONAL ‘NAČEO’ KRSTIČEVIĆA, SRBI SAD TRAŽE POTJERNICU: ‘Pobio je pun autobus srpskih civila!’

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kako je objavio “Nacional”, hrvatski vojnici su pod Krstičevićevom zapovijedi 13. rujna 1995. godine prvo izrešetali autobus pun srpskih izbeglica, među kojima je najviše bilo žena, dece i staraca, da bi ga potom gađali zoljom i zapalili

Hrvatski tjednik “Nacional” ponesen hvalospjevima na njihov račun zbog pojedinih otkrića, otišao je korak dalje objavom o izravnoj krivnji generala Krstičevića zbog teškog ratnog zločina nad 32 srpskih civila.

Vrlo odvažno tvrde kako je Krstičević 1995. kao zapovjednik Četvrte gardijske brigade iz Splita bio akter jezivog masakra nad 32 Srba u selu Brnići kod Jajca.

Kako je objavio “Nacional”, hrvatski vojnici su pod Krstičevićevom zapovijedi 13. rujna 1995. godine prvo izrešetali autobus pun srpskih izbeglica, među kojima je najviše bilo žena, dece i staraca, da bi ga potom gađali zoljom i zapalili:

“Sve je počelo kada su tog dana hrvatski vojnici napali Srbobran. Srpsko stanovništvo, mahom žene, djeca i starci, krenulo bježati ka Jajcu i Banjaluci. Kolonu su napali hrvatski vojnici na oko tri kilometra od Jajca. Sačekali su ih u zasjedi i počeli ih ubijati. Svjedoci tvrde da izbjeglice nisu pružale otpor. U jednom autobusu ubijeno je i ranjeno više od polovine putnika, ali su hrvatski vojnici taj autobus potom gađali zoljom i zapalili, sa svim preostalim ranjenima i mrtvima”, piše Nacional.

U Srbiji su ovo vrlo ozbiljno shvatili. Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regije, ističe da Tužiteljstvo BiH mora podići optužnicu u ovom slučaju:



“Tužitelji moraju optužiti Krstičevića i raspisati potjernicu. Krajnje je vrijeme da on i ostali hrvatski oficiri koji su sudjelovali u zločinačkim akcijama “Maestral” i “Južni potez” odgovaraju za brutalne zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima na području zapadnokrajiških općina”, zaključuje Linta.

Damir Krstičević sve ovo tumači kao zavjeru i kaže:

– Kroz izbor suradnika i savjetnika formirao sam dobar tim i krenuo u proces unapređenja sistema sigurnosti. Zato nas sada žele destabilizirati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI