NAJPRISNIJI PREDSJEDNIČINI KOLEGE OTKRIVAJU VELIKU TAJNU: Ovakva je Kolinda zapravo!

Prije tjedan dana predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović uspješno je obranila nacrt svog doktorskog rada na Fakultetu političkih znanosti. Prilikom obrane, televizijskim kućama nije bio dozvoljen ulazak u zgradu fakulteta pa su mnogi postavili pitanje ima li predsjednica povlašten položaj u odnosu na druge studente.

O toj temi popričali smo s nekim njenim kolegicama i kolegama te osobljem fakulteta u Lepušićevoj ulici. Svi oni demantirali su tvrdnje o navodnom povlaštenom položaju. S predsjednicom, kažu, profesori postupaju jednako kao i prema svim studentima, a i ona sama inzistira na tome.

Otkako predsjednica studira kod nas, među profesorima traje sukob jer dvoje oko toga kako postupati s njom. Iskreno rečeno, doktorski studij je ozbiljna stvar pa smo svi mislili da će zbog toga patiti ili njena funkcija ili studij. Međutim, predsjednica savjesno ispunjava sve svoje fakultetske obveze, a istovremeno uspješno vodi državu što je pohvalno”, kazala nam je jedna doktorandica koja je željela ostati anonimna. Dodaje i da predsjednica ni u jednom trenutku nije zamrznula studij te da sve svoje studentske obveze obavlja u roku.

Kako doznajemo, tema predsjedničina doktorata je ‘Responsibility to protect’, R2P, specifično područje međunarodnih odnosa koje propituje imaju li vojne intervencije u zemljama gdje su na vlasti autoritarni režimi humanitarno opravdanje kod teških povreda ljudskih prava. Predsjedničin mentor na doktorskom studiju čuveni je ljubljanski profesor i nekadašnji slovenski ministar obrane, Anton Grizold.

U petak je predsjednica, doznajemo, uspješno obranila nacrt svog doktorskog studija, a obrana je trajala oko dva sata. No, to je tek prvi korak, a predsjednicu čeka još dug i naporan put do doktorata. Usporedbe radi, nacrt koji je obranila ima dvadesetak stranica dok doktorski rad mora imati između 180 i 250 stranica teksta.



Izlagala je oko pola sata, a potom su uslijedila pitanja. Profesori su je rešetali pitanjima značajno više nego prosječnog studenta, vjerojatno zato da ne ispadne da na bilo koji način ima bolji tretman u odnosu na ostale, no ona se hrabro držala. Bilo je nekih metodoloških primjedbi na njen nacrt, no to je u ovoj fazi sasvim normalno. Moram priznati da nam je predsjednica prava štreberica”, kroz smijeh će naša sugovornica koja je uz predsjednicu sjedila na nekim predavanjima.

Jednom prilikom žvakala je žvakaću gumu na satu i dopisivala se ceduljicama s drugom kolegicom. Pred kraj sata, pitala je profesora smije li izaći ranije jer ju boli trbuh. To mi je bilo simpatično. Predsjednica se vratila u svoje studentske dane”, kazala nam je naša sugovornica.

U komunikaciji s drugim studentima i profesorima, predsjednica Kitarović inzistira na tome da ju se oslovljava s ‘kolegice’ i uvijek reagira ako ju netko umjesto toga oslovi titulom predsjednice”, otkrila nam je doktorandica političkih znanosti.

Naši izvori na fakultetu kažu nam i kako je predsjednica na predavanjima često u verbalnom sukobu s kolegom Perom Mrnarevićem, bivšim dečkom glumice Nataše Janjić koji joj politički nije sklon pa ju često provocira pitanjima. Podsjetimo, dubrovački slikar u fokus javnosti došao je prilikom prosvjeda protiv mijenjanja imena Trga maršala Tita gdje je nosio sarkastičan natpis ‘Vratite Istru i Dalmaciju’ zbog čega je zaradio prijavu radi narušavanja teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Osim njega, ima i drugih studenata kojima prisutnost predsjednice na fakultetu ide na živce.

Taj njen doktorat je najobičnija cirkuska predstava. Sve je to dio kampanje. Otkako je uselila na Pantovčak, ona je neprestano u kampanji. Pogledaj samo fotografije snimljene nakon obrane. Inscenirane su do bola. Kada je izlazila iz zgrade, od svih studenata baš su se ‘slučajno’ tamo našli student s invaliditetom i azilant iz Iraka. I ‘slučajno’ se baš s njima fotografirala. To je krasna slika tolerantne predsjednice velikog srca koju će poslati u svijet. Svaki put kad dođe na faks, slika se sa svima, druži s osobljem i bavi drugim srodnim oblicima populizma. Nisam se još slikao s njom, a i ne namjeravam”, kazao nam je jedan student politologije te dodao kako bi za predsjednicu puno bolje bilo da je upisala doktorat u Ljubljani.

Svima bi nam bilo lakše jer fakultet ne bi bio u ovoj situaciji, a i s diplomatske strane to bi bila pozitivna poruka. Predsjednica na studiju u zemlji s kojom imamo otvoreno pitanje može doprinijeti rješavanju tog pitanja” zaključuje.

Osoblje i uprava fakulteta nalazi se u nezavidnoj situaciji, a zbog predsjedničina studija na meti su napada sa svih strana.

Na fakultetu je splasnula fama, navikli smo se, ali medijski pritisak još uvijek traje. Pljuju nas bez veze. Fakultet u petak nije bio zatvoren zbog nje, nego rutinski jer nije praksa puštati medije na obrane doktorata. Radovi se brane u fakultetskoj vijećnici u koju stane dvadesetak ljudi. Osim toga, praksa da mediji dolaze na obrane radova ne postoji. Iznimka od tog pravila je obrana doktorata Siniše Hajdaša Dončića na Ekonomskom fakultetu u Splitu, no on je sam pozvao medije jer je od toga želio napraviti medijski spektakl”, objašnjava nam jedan profesor s fakulteta političkih znanosti koji je također želio ostati anoniman.

Nismo dopustili medijima da budu na obrani jer ih ne bismo pustili ni na obranu bilo kojeg drugog studenta. To su osobni podaci, osobne stvari i javni interes tu ne postoji. Pravni i Filozofski fakultet dali su Jutarnjem izjave u kojima nas osuđuju zbog toga. Međutim, njihovi su odgovori općeniti jer nikada nisu bili u ovakvoj situaciji u kakvoj se mi trenutno nalazimo, da na njihovim fakultetima studira predsejednica države i to u vrijeme dok joj traje mandat”, zaključuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI