Najšokantniji podaci o Plenkovićevoj Vladi: U ovo nećete moći vjerovati

screenshot

Uhićenje Blaža Curića, vozača iz Ministarstva poljoprivrede kojim ravna Tomislav Tolušić, koji je ujedno i potpredsjednik Vlade, što potvrđuje njegov kvalitetan odnos s premijerom Andrejom Plenkovićem u prvi je plan još jednom po tko zna koji put dovela onu odavno znanu tezu da je Hrvatska država apsurda. Prema pisanju 24 sata, a sukladno odgovoru iz Tolušićeva resora svi njihovi vozači, a riječ je o njih šestero rade na ugovor o djelu.

Objašnjenje za to još je apsurdnije te se odnosi na Odluku o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika. Iz Ministarstva objašnjavaju, kako to nije moguće preraspodjelom poslova između postojećih namještenika, jer bi to onemogućilo nesmetan rad. Obavljanje tih zadataka biti će, nastavljaju povjereno vanjskim pružateljima usluga, jasno u skladu s važećim propisima. No, nedugo potom uskočili su sebi u usta tvrdeći kako su u prethodnom odgovoru pogriješili te ističu kako tek jedan vozač u Ministarstvu poljoprivrede radi na ugovor o djelu, dok su ostala četvorica u stalnom radnom odnosu.

Međutim, u ovu priču upleo se i Telegram tvrdeći da raspolažu s odlukom o izboru kandidata koju je 6.srpnja osobno potpisao Tolušić, a prema kojoj se u stalni radni odnos primaju dvojica vozača- Danijel Banke i Ivan Popović, koji su u stalni radni odnos primljeni temeljem natječaja kojega je Ministarstvo raspisalo 24. svibnja ove godine. Vozača na pretek imaju i u ostalim ministarstvima pa je tako novinarima Lovro Kuščević priznao da u njegovom Ministarstvu uprave rade dvojica vozača, od čega jedan vozi ministra, a druga dvojica na raspolaganju su državnim tajnicima i javnim službenicima. Ministar prometa Oleg Butković ima svega jednog vozača, jednako kako i njegov kolega iz ministarstva energetike Tomislav Ćorić. Dva vozača ima ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

I ministrica kulture Nina Obuljen ima tek jednoga vozača, jednako kao i Gabrijela Žalac. Inače, pravo na korištenje službenih automobila imaju predsjednik Vlade, prvi potpredsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade, ministri, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, zamjenici ministara, glavni tajnik Vlade, predstojnik državnog ureda, ravnatelj Porezne uprave, ravnatelj Carinske uprave, glavni ravnatelj policije, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Vlade, zamjenik glavnog tajnika Vlade, glavni državni rizničar, pomoćnici ministra, glasnogovornik Vlade, ravnatelj državne upravne organizacije

U određenim uvjetima to pravo ostvaruju i savjetnici predsjednika Vlade, pomoćnik glavnog tajnika Vlade, ravnatelj ureda-tajnik radnog tijela Vlade, inspektori i drugi državni službenici ovlašteni za provedbu nadzora te administrativni tajnik dužnosnika. Ujedno, imaju pravo na korištenje mobitela, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacia na teret sredstava državnog proračuna.



Prema propisima, ministri rabe službene aute srednje klase sa službenim vozačem, ili bez njega, a ostali navedeni državni dužnosnici voze se u vozilima srednje ili niže klase, sa ili bez vozača, isključivo za službene potrebe. Sve to ne uključuje saborske dužnosnike, ali i direktore državnih tvrtki te njihova vozila. Kada se sve zbroji i oduzme, državni dužnosnici voze se s oko tisuću auta, a za nova naručena tijekom ljeta izdvojit će se oko 220 milijuna kuna.

Valja jasno u hranidbenom, političkom lancu zadovoljiti sve potrebe i potrebite, a kada govorimo o Plenkovićevoj vladi tada govorimo o onima koji su imenovali rekordan broj državnih dužnosnika. Ministar prometa Oleg Butković nedavno je raspisao natječaj u kojem traži tri osobna vozača državnih dužnosnika, a u Ministarstvu su tada tvrdili kako traže zamjenu za one koji više ne rade. Potraga za vozačima ne čudi, budući da Plenković ima vladu s najvećim brojem ministara u EU, a do sada je na plaće od 13 do 20 tisuća kuna imenovan rekordan broj državnih dužnosnika.

Vlada je u 20 ministarstava ugurala 154 osobe s najvećim plaćama, osim ministara, radi se o državnim tajnicima i pomoćnicima ministara.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI