Najveći test za Plenkovića ikad: Imamo detalje

europa.eu

U javnom prostoru odnedavno se uvelike raspravlja o predsjedničkim izborima, no prije njih hrvatski političari i političke opcije snage će okušati na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu. Premda se o ovim izborima ne govori previše, riječ je o više nego zanimljivom okršaju jer  će političke opcije odmjeriti snage na sceni koja je sve samo ne jednolična. Ljetna stanka bit će za sve političke opcije u zemlji prilika da usklade liste, a već u rujnu javnosti bi mogli predstaviti svoje kandidate te kampanju koja će za mnoge biti prilika za odlično plaćen posao u EU.

Kako to obično biva, europski izbori najveći značaj imaju za dvije najveće stranke – HDZ i SDP. Ujedno, ti izbori bit će najveći test za premijera Andreja Plenkovića, koji ne samo da će testirati snagu vlastite stranke već će morati adekvatno složiti liste za Parlament iz kojeg je i sam stasao u premijera. Ukoliko ne izbori pobjedu na europskim izborima, to Plenkoviću može nanijeti veliku štetu, jer nije nepoznanica da su se nemiri u vladajućim redovima privremeno gurnuli pod tepih te da vojska nezadovoljnika likom i djelom čelnog čovjeka HDZ-a samo čeka priliku da ga se riješi.

Poraz na izborima prilika je koju neće biti moguće prikriti i ignorirati kao što je to bilo primjerice s prosvjedima protiv Istanbulske konvencije, koji su se odvijali ispod hadezeovih prozora. S druge strane, u gadnoj situaciji je i mlađahni Davor Bernardić. Na lokalnim izborima njegova Partija nije polučila zavidan rezultat pa su ovi izbori od kojih nas dijeli nekoliko mjeseci prava prilika da pokaže kako nije gubitnik te time osvjetla vlastiti obraz i obrani se od bjesnih napadača koji na njega pucaju ne birajući oružje.

Ujedno, ovi izbori bit će prilika i za dvije nove opcije – Živi zid i Most, koji će na njima potvrditi svoju težinu i snagu te će se kroz njih moći definirati ima li uistinu Hrvatska stabilan treći put ili je to tek oblak od sapunice. Hrvatska je nakon Brexita dobila priliku za još jednog zastupnika pa će se tako koncem svibnja 2019. godine birati 12 kandidata koji će braniti naše boje u Parlamentu. Prema zasad dostupnim informacijama, izbori bi se inače trebali održati 26. svibnja iduće godine. Zasad se u krugovima bliskim objema velikim strankama može čuti da na izbore namjeravaju ići samostalno, što pak znači da bi iz priče, a time i iz Parlamenta mogli izvisiti HNS-ovci.

Kada je pak o imenima riječ, u HDZ-u ne namjeravaju odustati od Dubravke Šuice, a kao jedno od sigurnih imena spominje se i ono Ivane Maletić. Šuška se i kako ambicija za povratak u Parlament ima i Davor Ivo Stier, a na tu poziciju pretendiraju i neka nova lica poput primjerice mladog Marka Milića, a HDZ kani nastaviti suradnju i s Marijanom Petir koja bi sada mogla biti nestranački kandidat. Nadalje, tu je i samozatajna Marijana Balić, ali i Mirjana Čagalj.



SDP-ove boje braniti bi, uz Biljanu Borzan i prepoznatljivog Tonina Piculu, trebao i niz novih kandidata, a prije svega u tom kontekstu spominju se Bojan Glavašević, Romana Jerković te Ranko Ostojić. Kada je pak o Živom zidu riječ, i tu se profiliraju neka zanimljiva imena pa bi tako europarlamentarni zaštitari mogli iznositi Ivana Pernara, a naravno na listi bi se mogao pojaviti i Ivan Vilibor Sinčić te sve prepoznatljiviji saborski zastupnik Branimir Bunjac. I u mostovom stožeru već se spominje nekoliko zanimljivih imena, a šanse za kandidaturu imaju Sonja Čikotić, Tomislav Panenić te dakako Nikola Grmoja i sam Božo Petrov. Oni su pak više nego sigurni da osvajaju minimalno jedan mandat, što uistinu i nije nerealno.

Spomenimo i Amsterdamsku koaliciju čiji lideri ozbiljno računaju na navedene izbore u kojima vide priliku da se politički profiliraju. Oni kandidata za ovu trku imaju napretek pa će im listu nositi Ivan Jakovčić, a u bitku ulazi i Jozo Radoš te nesuđena zagrebačka gradonačelnica Anka Mrak Taritaš. Istovremeno, na izbore izlaze i Bruna Esih te Zlatko Hasanbegović, koje također ne treba zanemariti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI