Nakon presude BIH šestorci slijedi li jedan od najvećih udaraca na Hrvatsku ikada?

Dubravka Petric/PIXSELL

Tisuće Bošnjaka, ali i bošnjačkih udruga diljem svijeta već spremaju tužbe prema Hrvatskoj za isplatu odštete

Sudsko vijeće Haškog tribunala, u presudi BIH šestorci u slučaju ‘Prlić i ostali’ donijelo je, iz onoga što smo imali prilike čuti osuđujuće presude. A iako je niz pravnih stručnjaka iz naše zemlje s kojima smo razgovarali tvrdio kako ne postoji mogućnost da državljani BiH temeljem te presude od Hrvatske traže isplatu ratne odštete, čini se kako u susjednoj državi ne vlada takvo mišljenje. Naime, kako saznajemo iz krugova bliskih bošnjačkim vlastima ovo bi mogao biti jedan od najvećih financijskih potresa u povijesti po Hrvatsku s obzirom na to da je odobrena teza o udruženom zločinačkom pothvatu. Tisuće Bošnjaka, ali i bošnjačkih udruga diljem svijeta već spremaju tužbe prema Hrvatskoj za isplatu odštete.

Među Bošnjacima u iseljeništvu i BIH već se, prema tvrdnjama našeg izvora iz BIH organiziraju po ovome pitanju. Potvrđuje to i Asim Manjgo, bivši mostarski novinar koji danas živi u Norveškoj. On se i ranije obraćao Bošnjacima koji žive u Norveškoj, a na svojem Facebook profilu piše kako bi Savez udruženja i građana BiH u Norveškoj od Haškog tribunala trebao tražiti dostavljanje presude na engleskom jeziku, a ujedno se priprema i tribina s međunarodnim odvjetnicima na kojoj bi se raspravljalo o toj temi.

”Tužba će se moći podići individualno, ali će učinak biti puno veći ukoliko se udružimo i kolektivno tražimo obeštećenje, iako mislim da ljudi koji su bili u logorima to trebaju raditi putem svojih udruženja. Svi mi imamo veliki broj prijatelja Hrvata, neki su se srodili i imaju familiju, a dobar dio nas kupio je nekretnine u Hrvatskoj. To se treba razdvojiti i nitko tko je normalan ne bi trebao reagirati na ove poteze, prije svega Bošnjaka, iako ima pripadnika i drugih nacionalnosti, posebno miješanih brakova. To je jednostavno naša satisfakcija za sve strahote kroz koje smo prošli i duševnu bol koja nam je nanesena. Ovdje nije riječ o novcu, nego o čistoj borbi za istinu i pravdu. Neka ostane u povijesti trajno zapisano, a sigurno će se ubuduće izučavati na pravnim fakultetima i navoditi kao primjer”, stoji u njegovom pozivu Bošnjacima u Norveškoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI