Napadač iz Strasbourga traži se živ ili mrtav

Terorist se i dalje vješto skriva!

Na stotine policajaca pretražuju istočnu Francusku u potrazi za bjeguncem koji stoji iza krvavih napada na Božićni sajam u Strasbourgu gdje je usmrtio dvoje ljudi i još šest ostavio u kritičnoj borbi za život.

Francuska je odonda podigla stupanj sigurnosti na najvišu razinu, a policija je objavila i portret bjegunca Cherif Chakatta, glavnog osumnjičenog koji je i prethodno bio na listi za promatranje kao potencijalna sigurnosna prijetnja.

Vlasti kažu kako je 29-godišnjak razvio radikalni pogled na svoju vjeru dok je bio u zatvoru.

Preko 700 policajaca bilo je uključeno u drugi dan potrage, pretražujući Strasbourg, koji leži na zapadnoj obali rijeke Rajne, i ostale dijelove regije. Policija je ujedno i postavila kontrolne točke na granici s Njemačkom te ispituje osumnjičenikove suradnike.

Na novinarsko pitanje je li policiji naređeno da Chakatta uhvate živog ili mrtvog, glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux je rekao: “Nije bitno. Najbolja stvar bi bila da ga pronađu što prije moguće”.



Policiji su trebali mjeseci da uhvate Salah Abdesalama, glavnog osumnjičenog za napade na Pariz 2015. godine, a kojeg su pronašli u stanu u Bruxellesu.

Svjedoci su rekli istražiteljima da je Chakatt vikao “Allahu Akbar” (Bog je velik) u trenutku kada je otvorio vatru na Božićnom sajmu, a ta je meta, prema pariškom tužitelju Remy Heitzu, bila simbolična zbog vjerskih konotacija.

Chakattov policijski portret prikazuje bradatog muškarca sjevernoafričkog podrijetla te mu se vidi masnica od molitva na sredini čela. Chakatt ima 27 kaznenih presuda za krađu i nasilje te je proveo vrijeme u zatvorima u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Susjedi koji žive u istom stambenom kompleksu kao i Chakattova obitelj, opisuju osumnjičenog kao običnog mladog momka koji se radije oblačio u ‘jogging’ trenirke nego li u tradicionalne muslimanske halje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI