Ne bacajte stare račune u kućni otpad!

Photo: Borna Filić/PIXELL

Tridesettrogodišnja Kutjevčanka nesvjesno je postala nova žrtva kradljivaca osobnih podataka

Prema pisanju Glasa Slavonije, iz Policijske uprave požeško-slavonske kazali su da je 33-godišnjakinja u ponedjeljak prijavila da je, još uvijek nepoznata osoba, ove godine koristeći se njezinim osobnim podacima podigla zajam od nekoliko tisuća kuna koji joj je u ratama došao na naplatu. Policija je krenula u potragu za kradljivcem identiteta, protiv kojega slijedi kaznena prijava.

Brojni su načini na koji lopovi dolaze do tuđih osobnih podataka, a jedan od njih je i da kopaju po tuđem smeću. Naime, istoga dana kad je Kutjevčanka prijavila prijevaru, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optunicu protiv 34-godišnjaka koji je od prosinca 2012. do ožujka 2014. godine na području Varaždina, Kuršanca i Koprivnice, pretraživši kante za smeće, pronašao odbačene račune i druge dokumente s osobnim podacima devet osoba.

Bez njihova znanja i suglasnosti telefonski je zaključio pretplatničke ugovore s dva teloperatera, navevši njihpove osobne podatke, uključujući OIB. Tako je sklopio ugovore za 25 telefonskih brojeva na ime pojedinih osoba, kojima se potom on koristio.  Ljudima, koji o tome nisu imali pojma, napravio je dugove za račune više od 31.000 kuna.

Agencija za zaštitu osobnih podataka savjetuje građanima da, prije nego što račune sa svojim osobnim podacima bace u koš za smeće, dobro razmisle što bi se moglo dogoditi da ih netko pronađe. “Izliste s osobnim podacima koji vam više ne trebaju – uništite! Čuvajte osobne podatke od neovlaštenih dostupa jakim šiframa. Ostavljajte samo nužne osobne podatke, odnosno imate pravo znati zašto se od vas traži određeni opseg osobnih podataka”, kažu u AZOP-u.

Iz Agencije navode i da građani budu oprezni pri ostavljanju osobnih podataka na internetu, koji su onda dostupni svima. Sve to kriminalac može zloupotrijebiti.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI