Ne nasjedajte na lažne uplatnice

izvor: Zazubica.hr

No taj račun odmah valja zanemariti jer, iako je dopis uz njega tako napisan, nije riječ o nekom novom državnom registru u koji je obvezno upisati se nekom činovničkom odlukom, piše portal Zazubice.hr donoseći i preslik jednog takvog računa.

Iza naloga za plaćanje i dopisa sročenog na način da se može pomisliti kako je riječ o državnom registru, zapravo stoji privatna tvrtka koja je vlasnik jednog neobvezujućeg poslovnog registra. Tek u zadnjoj rečenici dopisa ‘skriveno’ je da ponuda nije obvezujuća

Na adrese hrvatskih poduzetnika ovih dana stižu naizgled obvezujući nalozi za plaćanje naslovljeni kao ‘Upis u Elektronički registar gospodarstvenika’. Uz nalog za plaćanje stoji da se provodi sukladno Općim uvjetima, dostupnima na internetskoj stranici www.eRegistar.hr/uvjeti.

No taj račun odmah valja zanemariti jer, iako je dopis uz njega tako napisan, nije riječ o nekom novom državnom registru u koji je obvezno upisati se nekom činovničkom odlukom, piše portal Zazubice.hr donoseći i preslik jednog takvog računa.

U dopisu se, štoviše, nalazi i  “povlaštena naknada” za upisnik u registar, koja se nudi 14 dana od zaprimanja uplatnice, a upozorava se i da u slučaju kašnjenja iznos za plaćanje neće biti 395 kuna, nego 790 kuna, pri čemu se pošiljatelj poziva da su iznosi tih naknada “sukladni Stavku 3., Članka 11., Općih uvjeta”. Iza ovog naloga za plaćanje, odnosno kao primatelj stoji tvrtka Dora poslovno savjetovanje j.d.o.o. iz Zagreba.

Budući da je na nalogu za plaćanje navedena “Elektronička obrada podataka”, moglo bi se pomisliti kako je spomenuta tvrtka samo posrednik u plaćanju državnog upisnika u “Elektronički registar gospodarstvenika”, a zapravo je samo vlasnik jednog neobvezujućeg poslovnog registra. Tek u zadnjoj rečenici dopisa stoji da ponuda nije obvezujuća: “Ponuda naslovljena na primatelja nije prenosiva, nije je moguće koristiti umjesto računa za otpis troškova te nije obvezujuća, sukladno Stavku 3., Članka 10. Općih uvjeta.”



izvor: Zazubica.hr

S portala Zazubica.hr pokušali su stupiti u kontakt s direktorom i osnivačem tvrtke Igorom Filipovićem, ali na kontakt telefon javlja se samo telefonska sekretarica.

Obrtnik Damir Juretić, pročelnik Sekcije kemijskih čistača Udruženja obrtnika grada Zagreba kaže kako je nedopustivo dovoditi obrtnike u zabludu na takav način.

“Sve upućuje kako se radi o službenom dopisu i da je riječ o državnom registru, a iza svega stoji privatni registar i oni naplaćuju upis. Trebalo bi zabraniti imena domene tipa eRegistar privatnoj firmi jer u pitanju su opći pojmovi. Također, treba uvesti obavezu da svi privatni dopisi imaju velikim tiskanim slovima upozorenje da nije riječ o službenom dokumentu”, kazao je Juretić za Zazubicu.hr.

Pitanje je i tko je privatnoj tvrtki dao podatke o obrtnika. U Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kažu da su podaci obrtnika javno dostupni u obrtnom registru te da se obrađuju samo za opravdane svrhe. A podaci i OIB obrtnika mogu se koristiti bez njihove privole jedino ako za takvo što postoji legitimni interes, dakako uz pravnu osnovu.

Iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske “Potrošač” građanima i poduzetnicima savjetuju da dobro prouče svaki pristigli dokument kako bi bili potpuno sigurni što plaćaju.

“U slučaju da ste dobili ovaj ili sličan dopis koji je u stvari poslovna ponuda određene tvrtke, obratite pozornost na sam sadržaj dopisa jer jednom jedinom riječi pošiljatelj može osigurati zakonitost samog dokumenta. Prije odluke o plaćanju svakako se dobro informirajte o legitimitetu pošiljatelja”, savjetovao je predsjednik Društva “Potrošač” Igor Vujović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI