‘Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti oko prošlosti’

screenshot

“Ne vidim da ćemo se ikada složiti oko prošlosti, ali moramo zajedno raditi u cilju bolje budućnosti”, komentirala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za N1 izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je u subotu Oluju usporedio s progonom Anne Frank.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u Kninu je umirovljenim general-pukovnicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uručila odličje s Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

 Sjećate li se gdje ste bili 1995. kad se odvijala akcija Oluja?

U tom sam vrijeme bila diplomat, sjećam se tog 4. kada sam taksijem išla kući i taksist je rekao kako ujutro krećemo, manje-više svi su to znali. Nakon toga je krenuo posao za nas diplomate.

Što možete reći danas, 23 godine nakon akcije?



Oluja je bila besprijekorna vojna akcija, to će vam reći i najbolji svjetski vojni stratezi. Ponosna sam što sam ovdje, što mogu biti dio događaja kojim zahvaljujemo hrvatskim generalima.

Mislite li da su Gotovina i Markač trebali ranije biti odlikovani?

Ja isto držim da smo ih trebali ranije odlikovati.

Izraelski višenamjenski borbeni avioni F-16 sutra će preletjeti Knin? Kako je to dogovoreno?

Najbolje da to pitate ljude koji su to dogovarali, sudjeluje svatko sa svojim ovlastima. To će biti simbolično, ali uskoro će nad hrvatskim nebom poletjeti F-16 kojim će upravljati hrvatski piloti.

Govoreći danas u Bačkoj Palanci na obilježavanju “dana sjećanja na žrtve Oluje”, srpski predsjednik Aleksandar Vučić usporedio je hvatanje Anne Frank od strane nacista s akcijom Oluja. S obzirom na takve izjave, što mislite, hoće li doći vrijeme da hrvatska i srpska strana zajedno u Kninu odaju počast svim žrtvama rata?

Iskreno, to što je rekao srbijanski predsjednik neće promijeniti ni povijest ni sadašnjost. Ne vidim da ćemo se ikada složiti oko prošlosti, ali moramo zajedno raditi u cilju bolje budućnosti za obje strane.

Danas ste nazočili otkrivanju spomen obilježja braniteljima koji su poginuli tijekom VRO Oluja Zbornog područja Gospić u Ljubovu. Tamo je bio i Mirko Norac. Ministar branitelja Tomo Medved ga je pozdravio, a Vi niste. Jeste li Vi pazili, s obzirom na to da je on osuđen za ratne zločine?

Pozdravila sam sve ratne zapovjednike. Kada je riječ o Norcu, ne vidim zašto ne bi bio tamo, on je odslužio kaznu, koliko znam, prošao je i rehabilitaciju. On je državljanin RH kao i svi drugi. Trebamo biti fer i pošteni prema svima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI