‘Neće mene smijeniti HNS! To može samo premijer’

Marko Prpic/PIXSELL

Bivši ministar znanosti Radovan Fuchs, ujedno i posebni koordinator premijera za reformu obrazovanja, gostovao je u ponedjeljak u studiju Televizije N1 i komentirao svoju funkciju.

Na pitanje je li ova situacija pomalo neobična jer radi u smanjenom obujmu, a kasni se sa svime, te je li 1. rujna prekratak rok da se krene s eksperimentalnom provedbom reforme, Fuchs odgovara: “Je li 1. rujna prekratak rok ili nije, to pitanje treba uputiti ministrici, koja je po strukturi i dokumentima u Strategiji predviđena kao jedina osoba koja donosi odluke o tome kad se kreće i kreće li se uopće s eksperimentalnom provedbom reforme. U tom segmentu ne postoji nadležnost ERS-a u donošenju ovakve odluke. Voditelj je mjesto koje je stopostotno radno mjesto, kao što su i članovi ERS-a i on bi cijelo vrijeme radio. Ja neću pisati nijedan od tih dokumenata, to moraju eksperti, zato se i zove Ekspertna radna skupina”.

“Je li nekolegijalno da vi obavljate funkciju koja je jako slična onoj šefa ERS-a?”, upitan je još Fuchs.

“Ne mislim, jer ja nisam voditelj radne skupine, nego premijerov savjetnik”, odgovorio je.

Voditelj ga je podsjetio da je za vrijeme SDP-ove vlade Strategiju nazivao Andersenovom bajkom. “Da, nazvao sam je Andersenovom bajkom, moja osnovna kritika tog dokumenta je da nema isključivo formu i oblik strategije, nego je to mješavina strategije, akcijskog plana i nekakvih mišljenja i vizija. Rekao sam to i autorima strategije, a nitko razuman ne bi trebao imati ništa protiv”, odgovara Fuchs.



Kako se u međuvremenu otvorilo još jedno svjetonazorsko pitanje, voditelj je upitao Fuchsa treba li obrazovanje udovoljiti vjerskim i filozofskim stavovima roditelja. “Ja ne znam kako će izgledati konačan prijedlog zakona, ali tamo stoji odgoj i obrazovanje. Nažalost, činjenica je da se već dosta dugo godina škola percipira kao mjesto koje bi trebalo odgajati i obrazovati djecu, a zaboravlja se da je odgoj u prvom redu odgovornost roditelja, a obrazovanje škole, ali ne može se isključiti jedno od drugoga. Prema tome, ima li netko pravo odgajati djecu po svojim vjerskim uvjerenjima, ja mislim da ima, tu nema nikakvog problema. Svjetonazorska priča se gura u segment obrazovanja svakako, ali u svemu tome treba napraviti kompromis”, odgovara bivši ministar.

Dodao je da ne može reći bi li Boris Jokić bio dobar ministar, a na pitanje hoće li otići ako HNS ne bude zadovoljan njegovim radom, odgovorio je:

“HNS me nije ni postavio, pa zbog njih ne mogu ni otići. Ja se jedino premijeru mogu zahvaliti na suradnji i otići. Nije to ignoriranje koalicijskog partnera, nego premijer može doći i zahvaliti mi se, i kao što me on postavio, on me može i razriješiti.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI