Neće vas iznenaditi, ali: Znate li tko se založio za Vujčića?

screenshot

Aktualnom hrvatskom guverneru HNB-a Borisu Vujčiću u nedjelju ističe mandat, ali to ne znači da se mora brinuti, jer kako se saznaje iz izvora bliskih vladajućoj garnituri on je najozbiljniji kandidat za nastavak te dužnosti. Da je tome tako tvrdi i šef HDZ-ova zastupničkog kluba zastupnika Branko Bačić, a kako se saznaje iz saborskih kuloara, Vujčić je već dogovoren među koalicijskim partnerima.

”U Saboru nas čeka imenovanje guvernera, njegova zamjenika i tri viceguvernera. U tijeku su konzultacije oko izbora svih pet čelnih ljudi HNB-a. Mislim da ćemo danas tijekom dana, a najkasnije u ponedjeljak imati kandidate za guvernera i ostale dužnosnike HNB-a i u petak ćemo glasovati o njima. Za sada ne bih o kandidatima, dok s koalicijskim partnerima ne dogovorimo svih pet imena”, kazao je novinarima u Saboru Branko Bačić te potvrdio da je i Vujčić kandidat za guvernera o kojem se ozbiljno razmišlja. No, baš kao što je naš portal pisao još prije nekoliko mjeseci aktualni guverner biti će predložen za novi mandat, iako se ranije progovaralo i o opciji da tu funkciju preuzme bivša ministrica Martina Dalić, što u ovom času nije relano. Kako to s aktualnom vladajućom garniturom biva, i ovo je proces koji će potrajati. Naime, o kandidatima prema proceduri mišljenje prvo daje saborski Odbor za financije. Potom i Odboru za izbor i imenovanje koji će saboprskom plenumu dati prijedlog o kandidatima za izbor. U Saboru će se dakako povesti i rasprava na ovu temu, a novi guverner javnosti bi trebao biti predstavljen tek narednoga petka.

Vujčića, kojemu mandat ističe u nedjelju, do izbora novog guvernera mijenjat će pak viceguverner Relja Martić, a kako i njemu ističe mandat 17. srpnja Sabor će uz guvernera morati izabrati i njegove zamjenike. Inače, Vujčić na čelu centralne banke sjedi još od srpnja 2012. godine, a cilj zbog kojeg se namjerava zadržati u ovoj fotelji jest taj da Hrvatsku u svojem drugom šestogodišnjem mandatu uvede u eurozonu.

Poznavatelje zbivanja u aktualnoj hrvatskoj Vladi ovakav scenarij ne iznenađuje previše, jer Vujčić, navodno, odavno uživa povjerenje premijera Andreja Plenkovića. Sam predsjednik Vujčića do dolaska u premijersku fotelju nije poznavao, već je za ovo novonastalo prijateljstvo zaslužna guvernerova dugogodišnja prijateljica, Martina Dalić, koja se kod Plenkovića navodno i založila za njegov ostanak, a budući da ovaj ionako nema previše izbora na takav scenarij je i pristao.

No, pravo i najkrucijalnije pitanje jest – što to točno Hrvatska dobiva s Vujčićem na čelu centralne banke? A oni koji dobro poznaju njegov rad, tvrde kako je guverner strastveni ljubitelj putovanja i to do te mjere da ga je u našoj zemlji gotovo nemoguće sresti. Naravno da Vujčić na putovanja odlazi poslovno, ali valja znati da mu se za te poslovne izlete redovito isplaćuju izdašne dnevnice.



Zlobnici pak govore kako su te dnevnice veće negoli njegova plaća. Inače, na godišnjoj razini Vujčić na putovanja potroši gotovo 450.000 kuna. Usput rečeno, kao svaki pravi bankar, Vujčić je ljubitelj kvalitetnog pića i ukusnog ića, s posebnim akcentom na skupa vina. U zadnje dvije godine na smještaje i službena putovanja izdvojeno je više od 900.000 kuna, a guverner na dnevnicama ubere još oko 45.000 kuna.

Imovinska kartica guvernera datira još od 2012. godine, a u njoj pak navodi građevinsko zemljište u Medakima u Istri, čija je vrijednost oko 1.745.625,000 kuna, a kvadratura 4750 m2. Uz to, tu je i lokal u Zagrebu, konkretnije u Importanne galeriji, površine 12.20 m2, vrijednosti 376 tisuća kuna. Supruga je vlasnica Citroena, a uz to posjeduju i štednju. Skromno, reklo bi se, ako se usporedi s primjerice imovinskom karticom viceguvernera Damira Odaka.

Prema podatcima iz imovinske kartice, Odak ima neto godišnju plaću od 526.000 kuna kojom treba pridodati i primanja od drugih primitaka na godišnjoj razni koji su iznosili 186 tisuća kuna neto. Nekretnine su mu vrijedne nešto više od 11 milijuna kuna, pokretnine 600 tisuća kuna, posjeduje osobnu štednju u raznim valutama oko 17 milijuna kuna, dok štednja bračne partnerice u eurima iznosi 253 tisuće eura. Za tri kuće s okućnicom od 250 m2 do 450 m2 u Zagrebu i Zadru, naveo je da ih je stekao kupovinom od plaće, stan u Zagrebu od 150 m2 vrijedan 1,5 milijuna kuna kupljen je prodajom imovine, dok je suvlasnik kuće u Vrbovskoj postao nasljedstvom. Odak i supruga voze dvije Toyote Land Cruiser starijeg godišta, zajedno vrijedne 80 tisuća kuna, i brod Benetau First vrijedan pola milijuna kuna.  Zanimljivo da je kada je došao raditi u HNB Odak u kartici starijeg datuma imao upisan i zrakoplov Cesnu iz 1974. godine vrijednu 400 000 kuna, koje danas nema. Već navedenoj štednji u raznim valutama valja pridodati i udjele i dionice u fondovima i to: ZB Europlus Fond vrijedne 65.720 eura, OTP Indeksni Fond vrijedne 1,4 milijuna kuna te još OTP Novčani Fond u vrijednosti od 28,4 tisuće kuna.

I viceguverner Vedran Šošić prema podatcima iz imovinske kartice ima se čime pohvaliti. Vlasnik je stana u Zagrebu od 70 m2 vrijednog 800 tisuća kuna, za koji je digao kredit, a tu je i 15 m2 garaže. U Babinoj Gredi nasljednik je dijela stambeno-gospodarske zgrade, ima paket dionica HT-a te osobnu štednju od 57 tisuća eura, 3000 eura ušteda je bračnog druga.

Njegov kolega Bojan Fras godišnje zaradi oko 370 tisuća kuna. U metropoli posjeduje dva stana vrijedna 2,6 milijuna kuna, a jednom od njih je suvlasnik. Također, suvlasnik je kuće s okućnicom u Zagrebu koju je naslijedio, dok je supruga nasljednica manjega stana u Zagrebu te vikendice u Novom Vinodolskom vrijedne 600 tisuća kuna. Fras posjeduje dva automobila vrijedna 255 tisuća kuna, a tu je i brod od 300 tisuća kuna. U bankama štedi 1,2 milijuna kuna, 151 tisuću eura, 155 tisuća dolara, 126 tisuća funti, 37.500 franaka, a tu je i 30 tisuća eura bračne partnerice. Nadalje, Tomislav Presečan na godišnjoj razini primi plaću od oko 340 tisuća kuna neto, a njegova supruga pak ima 205 tisuća kuna neto. Uz to prima i godišnju neto naknadu kao član savjeta HNB-a, a koja iznosi 120 tisuća kuna. Vlasnik je stana i garaže u Zagrebu vrijednih 720 tisuća kuna, a na štednji imaju oko 400 tisuća kuna. HNB se u javnosti posljednji puta prozivao zbog poslovanja Agrokora.

Da u cijeloj priči nešto gadno zaudara upozoravao je saborski zastupnik te ekonomski stručnjak Ivan Lovrinović dugi niz godina, uzgred apelirajući na izmjenu Zakona o HNB-u, kako bi se spriječilo stvaranje novog Agrokora. Profesor Lovrinović u više je navrata javno iznosio sumnje u prilagođavanje monetarne politike Todorićevom širenju, smatrajući HNB najodgovornijim za propast Agrokora, ali i za veliku gospodarsku i političku krizu koja nas je zatekla.

”Nevjerojatno je kako takva institucija odgovornost prebacuje na sve druge institucije, a oni se ne osjećaju pozvanima ni krivima kao da nisu zaduženi za nadzor banaka i financijsku stabilnost. Ista priča bila je i sa švicarcem, pa gdje je na kraju neodgovornost i nesposobnost HNB-a”, zapitao se nedavno Lovrinović, uvjeren da je HNB morao znati koliki je vanjski i unutrašnji dug Agrokora te da dobar dio mjenica zbog prezaduženosti nema pokrića.

Kritike na račun HNB-a, a zbog krize u Agrokoru iznosio je i ministar državne imovine Goran Marić.

”Kao regulatorna tijela institucionalno su odgovorni i HNB i HANFA jer sačinjavaju i vijeće za financijsku stabilnost. Ovdje je doista riječ o institucionalnim propustima tih dviju institucija kao regulatornih tijela koja su morala pronaći načine i instrumente spriječiti utjecaj na ugrožavanje financijskog sustava RH”, tvrdio je Marić u razgovoru za javnu televiziju. A na nebuloze s HNB-om upozoravao je i čitav niz Mostovih saborskih zastupnika. No, svim upozorenjima unatoč ”glave” odgovornih u centralnoj banci zbog neviđene krize koja potresa našu zemlju ipak se neće tražiti pa tako niti čelni čovjek HNB-a Boris Vujčić ne mora strahovati za svoju budućnost.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI