Nećete vjerovati, ali izgleda da je Kerum ponovno jako blizu da vodi Split

Miranda Cikotic/PIXSELL

Aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar neme gotovo nikakve šanse za novi mandat jer po istraživanju nema ni dva posto podrške Splićana

RTL je objavio rezultate ankete u Splitu za predstojeće lokalne izbore, koju je za njih pripremila agencija Promocijaplus.

Andro Krstulović Opara ima 24,8, Željko Kerum 23,3, Marijana Puljak 19,3, Robert Pauletić 9,9, a Aida Batarelo 6 posto potpore.

Baldasar ispao iz igre, Kerum na vrhu

Aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar neme gotovo nikakve šanse za novi mandat jer po istraživanju nema ni dva posto podške Splićana. A najveće iznenađenje je bivši gradonačelnik Željko Kerum. Iako trenutačno vodi HDZ-ov Andro Krstulović Opara, kojeg podržava četvrtina ispitanika, on je u maloj prednosti u odnosu na Keruma. Marijana Puljak iz stranke Pametno je treća, udvostručila je potporu u odnosu na prošle lokalne izbore.

MOST-ov Robert Pauletić je na deset posto, a kandidatkinja SDP-ove koalicije AidaBatarelo na svega šest posto!



Aktualni gradonačelnik najgore je plasiran – tek 1,9 posto. 2013., doduše tada kao kandidat SDP-a, u prvom je krugu imao gotovo 30 posto!

Drugi krug

U slučaju drugog kruga HDZ-ovac ima značajnu prednost bez obzira na to što gotovo 20 posto HDZ-ovih birača i u prvom i u drugom krugu podupiru Keruma; glasači gotovo svih drugih opcija u značajnom postotku biraju Oparu.

To se mijenja ako bi se u drugom krugu sučelili Opara i Marijana Puljak – pobjednik je isti, ali tu je situacija puno napetija, neodlučni glasači mogli bi presuditi.

Što se omjera snaga u Gradskom vijeću tiče, HDZ ima najveću šansu za pokušaj sastavljanja većine.

Potpora im je povećana u odnosu na 2013., a i dvostruko su jači od prve sljedeće opcije, Kerumova HGS-a. Nešto manje od njih ima Pametno, a SDP-ova koalicija je tek četvrta opcija. Na prošlim su izborima imali najbolji rezultat, sada gube trećinu potpore! No i sada će od svega ovoga biti izazovno sastaviti većinu.

Uz to, i MOST je na deset posto. Ulazi u Vijeće, dok su ostale liste zasada daleko od praga. Iz rezultata je jasno da Splitu slijedi dinamično razdoblje uoči, ali i nakon samih izbora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI