Nećete vjerovati: On je Kolindu učinio najpopularnijom u državi

wikimedia

Debata o navijanju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, koja se u posljednje vrijeme odvija u našoj zemlji, čini se nije naštetila šefici države. Štoviše, doima se da joj je ovaj oblik rasprave išao u prilog, što pokazuje i posljednje istraživanje Crobarometar za Dnevnik Nove Tv prema kojem je predsjednici značajno porasla popularnost, a ujedno Grabar-Kitarović prema tom istraživanju najpopularnija je političarka u zemlji.

Grabar-Kitarović o nogometnoj euforiji ne prestaje progovarati ni danas te se može steći dojam kako je ona ta koja u društvo želi prenijeti optimizam nastao u tom periodu. Predsjednica je uistinu i na prvenstvu dala sve od sebe od pjevanja, do ljubovanja, grljenja pehara nadalje. I dok ju je dio domaće javnosti osuđivao, svjetska joj se javnost divila, a očito je kako se to odrazilo i na njenu poziciju u domovini. Oni koji pomno prate predsjedničinu političku putanju reći će kako je postupanjem u Rusiji, u kojem se razgolitila do kraja, dakako emotivno osigurala sebi drugi mandat, premda nije realizirala gotovo ništa od onoga što je najavljivali.

Predsjednica je, podsjetimo, na inauguracijskom govoru tvrdila kako će naša mala Hrvatska biti među najrazvijenijim i najperspektivnijim zemljama u svijetu, i doista jest, doduše u nogometu, ali izgleda da su pitanja o prosperitetu naše zemlje ona koja se sve rjeđe postavljaju ne samo predsjednici čije su ovlasti limitirane, već i premijeru Plenkoviću s kojim predsjednica nije u pretjerano dobrim odnosima, što također doprinosi pozitivnoj percepciji o prvoj dami Lijepe naše. Predsjednica je pokušala, kada je o odnosu s Plenkovićem riječ, povući i niz dobrih poteza, no kao što je javnost imala prilike svjedočiti, dobila je po prstima pa je tako u drugi plan gurnuta njena demografska reforma, čime nije izgubila Grabar-Kitarović jer jasno je da ona za to nema ovlasti. Na gubitku je isključivo Plenković koji je, bez da je trepnuo, prijedloge predsjedničina tima ignorirao.

Predsjednica je pokušavala progovarati i o gospodarstvu, poduzetništvu, ali kakva korist od toga kada je i na tom polju naišla na ignoriranje, a instrumenata za osnaživanje ovih područja Grabar-Kitarović naprosto nema. Predsjednica je govorila i o iseljavanju, obrazovanju, ali i na tom polju Plenković ju je ignorirao, a javnost je svjesna kako ona ovlasti za bilo kakav ozbiljan potez ne posjeduje. I zato je navijala u Rusiji, osiguravajući time drugi mandat, ali i promociju Hrvatske koliko god to nekima bilo teško priznati. No, kada se sve zbroji i oduzme, svjesno ili ne, Plenković koji predsjednicu ne može smisliti pomogao joj je u toj rovovskoj bitci.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI