Nema milosti za Hrvate u inozemstvu, pogledajte što im se sprema

Pixabay

Hrvatska će elektroničkim putem razmjenjivati zdravstvene podatke s nizom europskih zemalja, a prve na tom popisu su Estonija i Finska. Naime, naša je zemlja prošlog tjedna postala dio elektroničkog sustava razmjene zdravstvenih podataka, koji međusobno povezuje nacionalne usluge ezdravlja te osigurava kontinuitet njege za građane Europe, neovisno o tome u kojoj se zemlji nalaze.

Uz pomoć u pružanju zdravstvenih usluga, elektronička razmjena podataka trebala bi otkriti onaj dio hrvatskih građana koji su se iselii unazad nekoliko godina, a i dalje su osigurani preko HZZO-a. posljednje procjene Hrvatske udruge ugovornih ordinacija procjenjuju da se radi o 330 tisuća osoba koje su iselile iz Hrvatske, ali su ipak zadržale zdravstveno osiguranje na koje ostvaruju pravo preko HZZO-a, te ga rabe ili osobno ili preko posrednika.

Kako svjedoče liječnici, oko dvije trećine građana iz inozemstva i dalje rabi hrvatsko zdravstveno osiguranje, a obitelj i prijatelji prijavljuju ih svakog mjeseca na Zavod za zapošljavanje te im podižu lijekove koje im potom šalju u zemlju u kojoj borave, uzrok tome mogao bi biti taj što je zdravstveno osiguranje u zemljama u kojima borave daleko skuplje nego u Hrvatskoj, a upravo stoga dio se građana vraća u domovinu kontrolirati trudnoću, po lijekove, na fizikalne terapije, ili pak na popravak zubi.

Kada je o konkretnim podacima riječ, broj osiguranika HZZO-a početkom ovogodišnjeg svibnja iznosio je 4,149.419, a procjene Državnog zavoda za statistiku za prosinac 2017.godine, otkrivaju da je broj stanovnika Hrvatske 4.105.493, službene institucije bilježe višak od 44 tisuće osiguranika.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI