‘Nema razloga za ostavku. Sustav je funkcionirao. Zdravstvo je na zavidnoj razini’

Screenshot

U prostorijama Ministarstva zdravstva Milan Kujundžić održao je pres konferenciju na kojoj je zaključio kako nikakvih propusta u postupanju Hitne u Zaprešiću nije bilo!

“Pogodio me slučaj gubitka mladog života i obitelji izražavam sućut. Inspekcijski nalaz pronašao je da je sustav funkcionirao. Postupljeno je u skladu s hrvatskom regulativom. u 17 sati i 20 minuta došao je poziv. Djelatnica ga je prepoznala kao najvišu razinu žurnosti. Dobila je informaciju da je liječnik u Vinogradskoj i istog trenutka aktivirala prvu liniju. U roku od tri minute bili su kod pacijenta. Prije toga pristupila mu je medicinska sestra u prolazu i počela s reanimacijom. Već tada nije bilo pulsa i disanja. Reanimaciju je nastavila medicinska sestra iz tima, s time da je stavila tubus i pristupila reanimaciji i masaži srca. Nakon 20 minuta stigao je tim s liječnikom. Smrt je nastupila u kratkom vremenu. Nagla smrt. Pacijent je imao astmu. Mi medicinari znamo da se od toga ne umire naglom smrću. U podlozi je još neka bolest i čekamo nalaze obdukcije”, mirno je konstatirao Kujundžić.

“Sustav funkcionira. Pacijenti umiru svuda u svijetu. U Hrvatskoj se godišnje provede 2 800 reanimacija. One su smrtne u 86% slučaja. Europski je prosjek 90%. U ovom slučaju, nedolazak liječnika nije bio presudan”, objasnio je Kujundžić te dodao da je U PRIPREMI reforma Hitne, uvođenje helikoptera i paramedikusa, to jest onog o čemu se ovih dana u medijima najviše razgovaralo da bi pomoglo katastrofalnom stanju u Hitnoj.

Na pitanje je li dobio SMS koji mu je poslala majka Mattea Ružića, bešćutno je odgovorio:

“Razumijem što je sve jadnica u svojoj boli izgovorila. Još jednom joj izražavam sućut”, kratko je kazao te dodao da mu nije palo na pamet odgovoriti majci na SMS poruku.



Na pitanje zašto se odlagalo s reformom Hitne i leži li zbog toga odgovornost na njemu kao ministru, Kujundžić je kazao kako se ‘promjene ne donose brzo’.

“Nismo imali razloga za žurne izmjene. Sustav je na zavidnoj razini. Ni jedna zemlja nema toliko liječnika kao Hrvatska. nedavno smo raspisali 65 specijalizacija za Hitnu. Javilo nam se 17 kandidata. U Splitu, za 12 specijalizacija se nije javio nitko!”, napao je liječnike Kujundžić, a onda sasuo drvlje i kamenje na kolege liječnike iz Mosta koji su ga prozvali.

“Bijedno je koristiti smrt mladog čovjeka za dnevnopolitičke bodove. S Mostom ne mogu razgovarati na toj razini. Strenja Linić i njen kolega u medicini manje znače nego ja u poljoprivredi. O medicini znaju jako malo”, arogantan je bio Kujundžić.

Na pitanje o ostavci, odgovorio je rečenicom koja treba ući u anale hrvatske političke bahatosti:

“Ne vidim razlog zašto bih podnio ostavku. Sustav je funkcionirao. Većina Hrvata zadovoljna je zdravstvenim sustavom. Hrvatski je sustav na zavidnoj razni”, mrtav je hladan apsolutnom laži zaključio konferenciju i otišao.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI