Neočekivani raskol? Lučić: ‘Nisu svi ustaše’; Jakovina: ‘Izjava je skandalozna’

screenshot

'Najvećim dijelom su u Argentinu iz Hrvatske, odlazili oni koji su bili vezani uz NDH, a Peron ih je primao iz svojih motiva', tvrdi poznati povjesničar

Izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne prestaje izazivati reakcije i podjele, a tome nisu izbjegli ni sami povjesničari, piše Večernji list.

Ivo Lučić smatra kako su problem oni koji su ostali na jugoslavenskoj poziciji i koji ne vide razliku između hrvatske države i ustaškog režima; teza kako su svi Hrvati u inozemstvu ustaše nije nova.

Komunistička partija Jugoslavije smatrala je da je država i režim koji su stvorili najbolji i najhumaniji na svijetu i za njih je, prema tome, bilo neprihvatljivo da netko može bježati od takvog režima. Prema emigraciji Partija se i dan-danas odnosi kao prema neprijateljskoj emigraciji. I odatle, svako povezivanje hrvatskih vlasti s iseljeništvom doživljavaju kao suradnju s neprijateljem odnosno neprijateljskom emigracijom”, izjavio je za Večernji list Lučić.

S njim se pak ne bi složio povjesničar Tvrtko Jakovina za kojeg je izjava hrvatske predsjednice skandalozna.

Svojom je izjavom podijelila emigraciju u Argentini jer Hrvati u tu državu nisu dolazili samo nakon 1945. godine nego i desetljećima prije, posebice na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Kao drugo, ne mislim da je predsjednica izjavila nešto za što nije bila pripremljena. Ona je rekla nešto što je njezino duboko uvjerenje. Oni kojima se ona obraćala, o kojima ona govori i tko ju je i dočekao je na ustaški režim navezana emigracija”, objasnio je Jakovina.



Poznati povjesničar podsjeća kako Argentina nakon II. svjetska rata nije bila atraktivna zemlja zbog ekonomske krize.

Bila je vojna diktatura generala Perona i nije bila demokracija. Najvećim dijelom su u Argentinu iz Hrvatske, odlazili oni koji su bili vezani uz NDH, a Peron ih je primao iz svojih motiva – dolazili su mu i obrazovani ljudi, a imao je i sklonost prema režimu koji je poznavao, a to je Mussolinijeva Italija u kojoj je Peron bio vojni ataše.”

Poznatom povjesničaru je sporno i što se Kolinda Grabar-Kitarović nije ogradila od domaćina Tomislava Frkovića, predsjednika Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova Republike Argentine koji je, inače, unuk ministra za doba NDH Ivice Frkovića, a koji bi antifašizam izbacio iz hrvatskog Ustava.

Umjesto da je reagirala, ona ga je pobožno slušala” izjavio je Jakovina za Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI