Nešto je trulo u Ministarstvu obrazovanja! Zaposlenica imala tri krivotvorene diplome

foto: ilustracija/pixabay

Državna službenica s falsificiranom diplomom na radnom mjestu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zbog koje je pokrenuta izvanredna provjera diploma i svjedodžbi svih zaposlenika u školama Hrvatske, nije imala samo jedan krivotvoreni dokument, već njih tri, piše Jutarnji list.

Osim što je prilikom zapošljavanja u Ministarstvu sredinom studenoga 2018. predala falsificiranu diplomu Sveučilišta u Zagrebu koja navodno dokazuje da je u srpnju 2013. završila diplomski studij povijesti na Hrvatskim studijima, upućeni u slučaj kažu da je predala i krivotvorenu diplomu studija filozofije (dvopredmetni), na istom visokom učilištu.

A kako je u Ministarstvu više godina radila honorarno, angažirana ugovorom o djelu i kroz mjeru stručnog osposobljavanja, za tu je svrhu, doznajemo, posjedovala krivotvorenu potvrdu o visokoj stručnoj spremi, odnosno akademskom nazivu.

Osim što je pronalazak krivotvorene diplome Ministarstvo prijavilo policiji, Hrvatski će studiji, potvrđuje njihov glavni tajnik Tomislav Vodička, slučaj prijaviti Općinskom državnom odvjetništvu.

“Nema sumnje da je riječ o činu s elementima kaznenog djela. Naša je obveza po Zakonu o kaznenom postupku podnijeti prijavu. Zbog težine kaznenog djela i predviđene zatvorske kazne, kao i zbog zaštite ugleda naše institucije, to ćemo uskoro učiniti. Ne možemo si dopustiti da ovakav slučaj prođe ispod radara”, kaže glavni tajnik Hrvatskih studija, dodajući da je riječ o prvom slučaju krivotvorene diplome u povijesti Hrvatskih studija.



Provjera vjerodostojnosti diplome obavljena na Hrvatskim studijima pokazala je kako je riječ o aljkavo pripremljenom falsifikatu. Upoznati sa slučajem potvrđuju da je riječ o diplomi iz 2013., sa znatnim odstupanjima od originala, ne samo u sadržaju i grafičkom izgledu, već i u proturječnostima.

Najočitije greške su: pogrešan položaj grba RH, grba Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskih studija, broj izdane diplome, ime čelnika, datum promocije, pogrešni su potpisnici diplome i promašen je format. Lažna diploma ima i pokoji tipfeler. I potvrda o akademskom zvanju ima nepostojeći broj 123. Zbog toliko očitih grešaka, na Hrvatskim studijima sve su više uvjereni da se kreiranjem falsifikata nisu bavili njihovi zaposlenici, već netko izvana i neupućen.

Slučaj krivotvorenja za odgovorne na Hrvatskim studijima, ali i u Ministarstvu znanosti, je specifičan i vrlo osjetljiv među ostalim zbog toga što je vlasnica falsifikata trudnica. Neslužbeno doznajemo da je riječ o osobi u ranim tridesetima, koja je prije 12 godina upisala dvopredmetni studij filozofije i povijesti, no odustala je nakon druge godine studija. U MZO je obavljala administrativne poslove, pa i na projektu kurikularne reforme. Kao što smo pisali, dobila je otkaz po sili zakona.

S druge strane, zbog manjka kontrole u sustavu, ona je s krivotvorenom diplomom magistre filozofije i povijesti mogla biti zaposlena kao nastavnica povijesti, filozofije ili etike u školi. Jer, potvrđuju nam ravnatelji škola, prilikom zapošljavanja nastavnika ne postoji praksa provjere diploma.

“Ne idemo na provjeru vjerodostojnosti prema fakultetu koji je izdao diplomu. Nemamo uvijek niti praksu slanja ovjere kod javnog bilježnika, pogotovo ako zapošljavamo zamjene. Tužno je što se takva osoba mogla prijaviti za posao u Ministarstvu obrazovanja, a zamislite tek da je zaposlena u školi, a za to nije kvalificirana”, kaže predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske, Nikica Mihaljević.

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec također potvrđuje da ne postoji sustavna praksa provjere vjerodostojnosti diploma prilikom zapošljavanja u školama.

“Osoba samo treba donijeti original prilikom zapošljavanja, čija se ovjerena fotokopija drži u školi. Znam da su neke škole uvele praksu provjere diploma, ali većina škola to ipak ne radi”, kaže predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec, piše Jutarnji list.

Greške u krivotvorenoj diplomi– pogrešan položaj grba RH, kao i grba Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskih studija

– pogrešan (nepostojeći) datum promocije

– pogrešan naziv čelnika – dekan umjesto voditelj

– pogrešno ime čelnika Hrvatskih studija – Z. Čuljak umjesto J. Talanga

– pogrešan (nepostojeći) broj diplome

Facebook Comments

Loading...
DIJELI