Netanjahu razgovarao s Putinom o ulozi Irana u Siriji

Američki medij VoA („Glas Amerike“) izvjestio je danas, kako su 9. ožujka, u Moskvi, ruski predsjednik Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali o sirijskoj krizi. Pritom navodi, kako se radi o novom znaku rastućeg utjecaja Rusije na Bliskom istoku, a, također, i o zabrinutosti Izraela u svezi ruskih regionalnih saveznika

Premijer Netanjahu je kazao predsjedniku Putinu: „Rusija je dala vrlo važan doprinos u borbi protiv terorističke organizacije „Islamska država“ u Siriji.“ Dodao je kako Izrael „svakako, ne želi da taj terorizam smjeni radikalni šijtski islamski terorizam na čelu s Iranom“.

Iako nakon susreta dvojice državnika nije bilo zajedničkog priopćenja, izraelski premijer je kasnije izjavio,  kako je ruskom predsjedniku „jasno dao do znanja“, da Izrael ne želi dopustiti očuvanje „vojne nazočnosti Irana i njegovih marioneta“ u Siriji vezano uz riješavanje sukoba u toj zemlji.

Američki medij navodi, kako se Izrael uglavnom ne miješa u sirijski sukob, s izuzetkom suradnje s Rusijom glede izbjegavanja potencijalnih incidenata vezano uz izraelske vojne operacije uz sirijsku granicu. Međutim, vojne veze Rusije i Sirije, uz tradicionalne izraelske protivnike Iran i libanonski „Hezbollah“, predstavljaju izvor zabrinutosti izraelske vlade, navodi VoA. Izrael zabrinjava mogućnost, da iranske vojne komponente u Siriji mogu ostati na postojanoj bazi, uključno i u zoni Golanske visoravni koju nadzire Tel Aviv.

Ruski analitičari izražavaju sumnju u to, kolikim utjecajem barata predsjednik Putin kada je riječ o Iranu, i naglašavaju, kako je rusko-iranski savez zasnovan prije na situacijskim čimbenicima nego li na tradiciji.

Tako stručnjakinja za Bliski istok Karina Gevorkjan, za američki VoA kaže, kako „Rusija i Iran zavise jedno o drugom“, i da njihovo partnerstvo nije zasnovano samo na činjenici da obje strane podupiru Bashara al-Asada u Damasku, već i na gospodarskim vezama i izvozu ruskog naoružanja u Iran. Ti odnosi su ponajprije zasnovani na pragmatizmu.



Izvor: Geopolitika.News

Facebook Comments

Loading...
DIJELI