NEVJEROJATNO OTKRIĆE HRVATSKIH RONILACA: ‘Olupina broda iz 1. st. prije Krista’

Tijekom turističkog ronjenja kod otoka Paga otkrivena je olupina rimskog broda za koju se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća prije Krista, izvijestila je u srijedu Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Predsjednik Zajednice ronilačkog turizma HGK Vedran Dorušić koji je sudjelovao u otkriću olupine rimskog broda naglasio je kako je riječ o iznimno značajnoj novoj atrakciji za hrvatski ronilački turizam koji s oko 180 ronilačkih centara, bilježi stalni rast.

”Posljednji arheološki nalaz u hrvatskom podmorju naišao je na razumijevanje u Ministarstvu kulture, da se zaštita napravi u suradnji s ronilačkim centrima kroz postavljanje video nadzora, ostalih mjera tehničke zaštite i primjene novih načina prezentacije i turističke promocije. Uz specijalizirani oblik turističke i kulturne ponude, ljubitelji ronjenja prvi su na liniji po pitanju zaštite okoliša mora i izrazito su svjesni važnosti održivoga turizma“, rekao je Dorušić u povodu otkrića.

Naglasio je i kako tijekom posljednjih posljednjih godinu dana dolazi do sve bolje regulacije struke u Hrvatskoj, te kako je turističko ronjenje izdvojeno je kao poseban oblik turizma u novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu te su definirani pružatelji usluga turističkoga ronjenja čime se smanjio prostor za djelovanje nelojalnoj konkurenciji.

”Do kraja godine očekuje se donošenje Pravilnika o sigurnosti ronjenja na čemu intenzivno radimo s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture,“ izvijestio je Dorušić, dodavši  da je u tijeku i prikupljanje podataka o ronilačkim centrima s ciljem promocije na centralnoj stranici HTZ-a.



U priopćenju HGK istaknuto je i kako program obavljanja podvodnih aktivnosti u dijelovima mora gdje se nalaze kulturna dobra donosi Ministarstvo kulture, koji za razdoblje od 2014. do 2018. uključuje 31 zaštićeno područje. Novi program za petogodišnje razdoblje očekuje se uskoro, a Zajednica ronilačkog turizma HGK surađuje s Ministarstvom kulture oko budućih uvjeta i tretiranja tih područja kako bi se poboljšala konkurentnost ronilačkoga turizma.

Prema istraživanju Tomas Ljeto 2017. Instituta za turizam,  ronjenje je motiv za dolazak u Hrvatsku za više od 6 posto ispitanika, dok prilikom odabira aktivnosti za vrijeme boravka 16,3 posto gostiju bira ronjenje. Najviše ih je u skupini do 29 godina, njih 20 posto.

Prema podatcima jedne od vodećih svjetskih organizacija u ronjenju Padi, tijekom posljednjih 20 godina svake godine certificiraju više od  900 tisuća novih ronioca. Jedna od vodećih destinacija za ronjenje u svijetu je Egipat, kojemu ronilačka atrakcija i olupina potopljenog broda SS Thistlegorm donosi više prihoda od piramida u Gizi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI