New York Times veliča Tita, a dotaknuo se i Hasanbegovića

"U 25 godina postojanja demokratskih država koje su niknule iz pepela socijalističke Jugoslavije", ustvrdio je za New York Times novinar Novog lista Denis Romac, "nijedan od njihovih vođa se po svojim postignućima ne može mjeriti s Titom"

Slavne njujorške novine, New York Times, portretirajući današnju Hrvatsku, jugoslavenskog maršala Tita prikazuju nekritički, dok osporavatelje njegova nasljeđa diskreditiraju etiketama ekstremizma i nacionalizma. Baš kao i neki političari te medijski djelatnici u Lijepoj Našoj.

Tako bilježe izjavu brodogradilištarca Zlatka Marenčića, koji tvrdi: “Sve je bilo bolje u Jugoslaviji, dok je stari vodio državu. Neki kažu da je bio diktator i da je to bilo mračno razdoblje, ali ja kažem da je to bilo razdoblje mira”.

“U 25 godina postojanja demokratskih država koje su niknule iz pepela socijalističke Jugoslavije”, ustvrdio je za New York Times novinar Novog lista Denis Romac, “nijedan od njihovih vođa se po svojim postignućima ne može mjeriti s Titom”.

Ali to još nije sve. “Nacionalisti žele izbrisati Titovo ime iz udžbenika”, nastavlja se članak. “Bivši ministar kulture i ultranacionalist Zlatko Hasanbegović uspješno se izborio za uklanjanje Titova imena sa središnjeg zagrebačkoga trga”.

Apsolviravši pitanja prošlosti, The New York Times dodaje kako se i nad današnju Hrvatsku nadvijaju prijetnje nacionalizma: 



“Dok arhitekti i dizajneri stare riječke tvornice i skladišta nastoje preobraziti u  muzeje, umjetničke galerije, koncertne dvorane i kazališta, uspon tvrdolinijaških nacionalista pobuđuje zebnju da će Hrvatska poći putem autokratskih režima Poljske i Mađarske”, piše novinarka Barbara Surk.

Nacionalisti poput gospodina Hasanbegovića, zaključuje se u članku, pojačavaju pritisak, ali neće uspjeti “ubiti plan restauracije Titova broda” u sklopu pripreme Rijeke za mandat prijestolnice kulture Europske unije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI