NIJE ŠALA: Znanstvenici potvrdili: Zemlja je doista bila ravna

Nakon proučavanja zrna cirkonskih minerala iz zapadne Australije gdje su pronašli najstariju stijenu na Zemlji, znanstvenici su došli do zaključka da je prije 4,4 milijarde godina naš planet bio ravan i pokriven vodom. Stručnjaci kažu da nije bilo planina i kontinentalnih sudara tijekom prvih 700 milijuna godina na Zemlji.

Dr. Antony Burnham, s Australskog nacionalnog sveučilišta rekao je:

“Povijest Zemlje je kao knjiga s prvim poglavljem izvađenim bez preživjelih stijena iz veoma ranog perioda, ali mi smo rabili ove elemente u tragovima cirkona kako bismo izgradili profil svijeta u to vrijeme. Naše istraživanje pokazuje da nije bilo planina ni kontinentalnih sudara tijekom prvih 700 milijuna godina. Zemlja je bila mnogo mirnije mjesto”.

Rezultati su također pokazali da postoje velike sličnosti s cirkonima od vrsta stijena koje su dominirale sljedećih 1,5 milijardi godina, što sugerira da je Zemlji trebalo dugo vremena da evoluira do stanja u kojem je danas poznajemo.

Otkrića koja je predstavio tim objavljena su u časopisu Nature Geoscience i temeljena na forenzičkoj studiji o žitaricama, gdje su eksperti tražili tragove o tome kako su se formirale. Znanstvenici su otkrili da se cirkon stvorio topljenjem starih magmatskih stijena, a ne sedimentima.



“Taljenje sedimenata jest karakteristika velikih kontinentalnih sudara, kao što je Himalaja, tako da se čini da se takvi događaji nisu dogodili tijekom ovih ranih stadija Zemljine povijesti”, objašnjava Burnham.

Stručnjaci su otkrili da su zrna cirkona sačuvana u kamenju nastala u periodu kada je naš planet bio star samo 160 milijuna godina.

Štoviše, novo predstavljeno istraživanje savršeno se uklapa u tzv. “Hladnu ranu Zemlju”, da je za hadijskog geološkog eona, na početku Zemljina postanka, postojao skroman priljev hladne klime i prisustvo tekuće vode.

“Uzorci cirkona prikupljeni su tijekom nekoliko desetljeća, dok su kemijske analize koje je proveo australski istraživački tim prije 20 godina pokazale neprocjenjivu vrijednost”, rekao je dr. Burnham.

Sada smo u situaciji da kažemo da je naš planet, na njenom samom početku, bio ravan.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI