Ništa od bunta u SDP-u, Bernardiću prošao i program i Statut

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nitko se u vodstvu stranke nije našao da se pobuni protiv nečega što su do jučer zvali “sramotnim uratkom neke x, y osobe” u SDP-u

Iako je dio vodstva SDP-a danima “jamrao” protiv novog prijedloga stranačkog programa nazvanog “Za dobro društvo”, za koji su tvrdili kako je nepopravljiv, da ne znaju ni kada je nastao ni tko ga je pisao, na sjednici Predsjedništva stranke održanoj uoči sjednice Glavnog odbora taj isti program jednoglasno poslan u javnu raspravu na kojoj bi trebao proći doradu prije nego što bude izglasan na konvenciji u ožujku, piše Večernji list.

Drugim riječima, nitko se u vodstvu stranke nije našao da se pobuni protiv nečega što su do jučer smatrali “sramotnim uratkom neke x, y osobe” u SDP-u. A i najavljivali su upravo suprotno. Prema priči više izvora dobar dio vodstva sastao se u Saboru u četvrtak te je odlučeno da se sporni prijedlog programa na sjednici Predsjedništva odbaci. No umjesto “bune” na kraju je postignut jednoglasan dogovor da će javna rasprava o programu trajati do 1. ožujka i da će se nakon toga ponovno sastati Glavni odbor na kojem će se utvrditi i konačan prijedlog programa.

Nitko se od mojih kolega na sjednici Predsjedništva nije bunio zbog programa. Dapače, u raspravi je zaključeno da je prihvatljiv i da ga treba nadograditi što će se na kraju i napraviti. Nisu točne ni tvrdnje da se ne zna tko je program pisao. Na njemu je radilo više ljudi, među ostalima i Davorko Vidović, Mato Crkvenac, Branko Caratan…“, kaže Franko Vidović, član Predsjedništva SDP-a.

Je li dio nezadovoljnika iz vrha odlučio “stati na loptu” trajno ili tek privremeno, još uvijek je nepoznanica. No ono što je sigurno jest to da dok vodstvo kalkulira oko stanja u SDP-u, ljudi s terena, a koji imaju izborni legitimitet, jasno poručuju da je došlo vrijeme za promjene. Posljednja je to učinila sisačka gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček koja je za Jutarnji list poručila da Davor Bernardić, ali i cijeli vrh stranke moraju otići.

Ta njezina izjava nikome u vodstvu SDP-a nije dobro sjela, ali su SDP-ovci, po dobrom starom običaju, takvu izjavu odlučili ignorirati i praviti se da se ništa nije dogodilo. Inače, osim programa Glavni odbor jučer je raspravljao i o prijedlogu novog Statuta koji bi također trebao biti donesen na stranačkoj konvenciji u ožujku, a koji, prema riječima predsjednika SDP-a Davora Bernardića, unapređuje demokratske standarde u stranci. Novi Statut uvodi model “jedan član, jedan glas” za izbor svih funkcija u stranci, a kao doprinos mijenjanju paradigme politike u Hrvatskoj Bernardić je poručio i da će, po novom Statutu, SDP na izbornim listama imati 50 posto žena, naizmjenično, po takozvanom “zip-modelu”.
Hrvatska politika više neće biti ista jer će se ubuduće na listama naći 50 posto članica SDP-a, a više žena znači i bolju politiku“, kazao je Bernardić. Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić u stanci sjednice Glavnog odbora apelirao je na članove tog tijela da prijedloge programa i Statuta vrate članovima stranke na doradu.



Očekivali smo moderan Statut, a dobili Statut koji čuva predsjednika da tu na Ibleru bude zaštićen kao lički medvjed. Jer, ako u Statutu nemate da nakon parlamentarnih izbora nemate odredbu da se moraju održati unutarstranački izbori, onda je jasno da on može ostati sve te četiri godine, bez obzira na to je li dobio izbore ili ne“, kazao je Mrsić. Međutim, u raspravi na sjednici Glavnog odbora podnesen je, doznaje Večernji, amandman koji je i usvojen, a kojim će u novom Statutu jasno stajati da se nakon redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora moraju održati i unutarstranački izbori.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI