Niži PDV vjerojatno tek 2020. godine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Smanji li Vlada opću stopu za jedan postotni poen, ostaje bez dvije milijarde kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i njegov ministar financija Zdravko Marić najavili su da bi druga polovica mandata mogla biti obilježena smanjenjem opće stope PDV-a, druge najveće stope koju plaćaju europski potrošači. Veći PDV ima samo Mađarska – 27%, a ostale tranzicijske zemlje imaju od 19% u Rumunjskoj do 23% u Poljskoj.

Smanji li Vlada opću stopu za jedan postotni poen i ostane bez dvije milijarde kuna potencijalnih prihoda, i ta smanjena stopa zadržala bi Hrvatsku na visokom trećem mjestu po opterećenosti PDV-om, iza Mađara i bogatih skandinavskih zemalja.

Marić je i u zadnjoj poreznoj reformi predlagao spuštanje opće stope na 24%, ali cijena tog rasterećenja trebala je ići na teret proizvoda s povlaštenom stopom od 5%. Zbog otpora tadašnjeg partnera Mosta i protivljenja javnosti od takve se rošade odustalo pa sad plaćamo PDV prema tri stope: 5, 13 i 25%.

Pragmatičniji vjeruju da bi smanjenje PDV-a, ako se u međuvremenu domaće i globalne okolnosti ne pogoršaju, moglo biti odgođeno do početka 2020., izborne godine i za predsjednicu i za premijera.

Počeli smo u prvoj godini mandata s poreznim rasterećenjem, što se pokazalo opravdanim i dobrim, s fokusom na oporezivanje dohotka i dobiti, i na tim segmentima treba i dalje tražiti mogućnosti i rasterećenja. S obzirom na važnost stope PDV-a, o tom obliku također vodimo brigu i intenzivno razgovaramo”, istaknuo je ministar Marić, uz opasku da će godinu pred nama iskoristiti za “finu i temeljitu analizu i promišljanje”.



Analiza će osim PDV-a uključivati i porez na nekretnine, s tim što bi nekretninski porez od kojega se lani odustalo išao u primjenu tek nakon smanjenja PDV-a. Europska komisija jučer je predložila nova pravila po kojima će države članice imati veću fleksibilnost u postavljanju stopa PDV-a pa bi se izuzeća od PDV-a, koja se sada primjenjuju samo na stare članice, mogla koristiti i u tranzicijskim državama, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI