Njemačka će migrante vraćati u zemlju kojoj bi to mogao biti posebno bolan udarac!

Gemes Sandor/Wikimedia Commons

De Maiziere smatra da se migranti mogu početi vraćati u Grčku

Od sredine ožujka Njemačka namjerava započeti s primjenom Dublinskog sporazuma na sve zemlje Europske unije, pa i na Grčku, javlja dnevnik Frankfurter Allgemiene Zeitung (FAZ).

“Ja sam Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) zamolio da predlože kako da se preporuka Europske komisije po kojoj se nakon 15. ožujka Dublinski sporazum može primjenjivati i u slučaju Grčke, provede u praksi”, stoji u pismu njemačkog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea parlamentarnom povjerenstvu za unutarnja pitanja, piše dnevnik FAZ.

U Grčku bi se tako trebali vraćati migranti koji su u EU došli preko nje, a to je većina migranata koja je tijekom 2015. stigla u Europu preko tzv. balkanske rute.

Grčka je do sada bila izostavljena ovog pravila zbog “neodrživih životnih uvjeta za izbjeglice”, kako je presudio Europski sud još 2011. godine. Međutim, nakon poboljšanja životnih uvjeta u toj zemlji za izbjegličke logore, zahvaljujući sredstvima EU, De Maiziere smatra da se migranti mogu početi vraćati u Grčku.

S druge strane, glasnogovornik UN-a u Grčkoj izrazio je dvojbe oko toga je li Grčka, zbog stanja u migrantskim centrima, uopće spremna na prihvat novih migranata, a mnogi smatraju i da bi to bio novi snažan udarac Grčkoj.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI