Nova anketa pokazala kako raste popularnost Milanoviću i Daliji Orešković

Facebook

Tri potencijalna kandidata ljevice razmrvila su predsjedničino biračko tijelo.

Izbori za ovog predsjednika ili predsjednicu odvijaju se krajem godine. A da se odvijaju na današnji dan išlo bi se u drugi krug, pokazuje to anketa koju je objavio RTL.

Aktualna predsjednica i dalje najbolje stoji, a čak tri potencijalna kandidata ljevice razmrvila su njezino biračko tijelo.

U ovom trenutku, za reizbor Kolinde Grabar-Kitarović glasalo bi 37 posto ispitanika – jedan postotni poen manje u odnosu na siječanj, a četiri postotna poena manje u odnosu na prosinac. Kao što ni ona još nije potvrdila hoće li ponovno u utrku za Pantovčak, pitanje je hoće li i Zoran Milanović. No bivšega SDP-ova premijera izabralo bi 19,6 posto građana, što je dva postotna poena više nego u siječnju pa je očito da mu ova tiha, odnosno nepostojeća kampanja ide u korist.

Nakon što je oformila svoju stranku Daliju Orešković bira čak 12,3 posto ispitanika. Orešković uzima po desetak posto birača SDP-a i Živog zida, ali i Mosta.



Bivši predsjednik a sada ponovno član SDP-a Ivo Josipović, koji najavljuje mogući ulazak u kampanju, izbor je za 7,8 posto ispitanih. Birači Živog zida raštrkali su potporu među ponuđenim kandidatima pa njihova čelnika bira 4,5 posto. Ivanu Sinčiću potpora pada za nešto više od 3 postotna poena, slično kao i, vidjeli smo jučer, Živom zidu. Jednaku podršku uživa zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Za čak dva postotna poena pada potpora čelniku Mosta Boži Petrovu. Sada je na 4,2 posto. Manji pad bilježi Bruna Esih o kojoj se također špekulira da bi mogla u utrku kako bi pomrsila račune predsjednici, a jedini od svih koji je kandidaturu najavio na posljednjem je mjestu. Bivšeg mostovca Marka Vučetića bira tek nešto više od jedan posto birača. Neodlučnih je znatno manje nego prošlog mjeseca jer je i potencijalnih kandidata više.

Prema najnovijim rezultatima glasačkih preferencija u drugi bi krug išli aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer, a u takvom srazu pobjedu bi odnijela Kolinda Grabar-Kitarović, ali ne toliko uvjerljivo.

Da je pred biračima takav izbor, Grabar-Kitarović zaokružilo bi 54,3 posto ispitanika, no ona bilježi manji pad u odnosu na prosinac i siječanj. Zoran Milanović, koji se uopće ne oglašava, nastavlja rasti i njega bi odabralo 40,2 posto birača. I dalje nedovoljno za pobjedu, ali narastao je više od 2 postotna poena u odnosu na siječanj, te gotovo 5 postotnih poena u odnosu na prosinac.

Napomena: Istraživanje je provela agencija Promocija Plus od 2. do 7. siječnja 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI