Nova direktorica CIA-e mučila je teroriste i zagovara to kao metodu

Nakon što je na Twitteru američki predsjednik Donald Trump objavio kako njegova kandidatkinja za direktoricu CIA-e Gina Haspel, američki mediji raspisali su se o detaljima o prvoj ženi na čelu sigurnosne agencije.

Prema pisanju New York Timesa, 2002. godine Haspel je nadgledala mučenje dvoje osumnjičenika za terorizam Abu Zubaydah i Abd al-Rahim al-Nashiri  i kasnije je sudjelovala u uništavanju snimki koje su dokumentirale okrutno ispitivanje u tajnom zatvoru na Tajlandu.

Pročitajte zašto su kršćani oduševljeni novim američkim državnim tajnikom!

Zubaydah je bio 83 puta u mjesecu bio ‘gušen s vodom’, te su mu glavu neprekidno udarali u zid i bio je mučen sve dok nisu procijenili da nema više korisnih informacija.



Mnogi smatraju kako je ovo znak kako na čelu CIA-e dolaze osobe koje su sklonije ‘okrutnijim’ metodama izvlačenja informacija. Novi državni tajnik Mike Pompeo je jednom ustvrdio kako za njega  ‘waterboarding’  i druge metode nisu mučenje, te je javno pohvalio osobe koje to čine nazvavši ih patriotima.

Haspel je većinu svoje karijere provela na tajnim zadacima, te je imala izravnu ulogu u CIA-inom programu prema kojem su strani državljani osumnjičeni za terorizam bili predani agentima koji su ih mučili na tajnim lokacijama diljem svijeta.

Kritičari joj upravo to zamjeraju i postavlja se pitanje hoće li joj proći nominacija iako su brojni Republikanci oduševljeni njezinim izborom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI