Novi dokumenti: Uljanikovci su već drugi dan štrajka mogli dobiti plaće, ali Marić je to stopirao!?

screenshot

Ministar Marić je premijera Plenkovića uvjerio da se radi o previše rizičnom poslu

Usprkos činjenici da je navodno postojala opcija za isplatu plaća radnicima Uljanika već drugog dana štrajka, ministar Zdravko Marić je, tvrdi Glas Istre pozivajući se na nove dokumente, uvjerio premijera Andreja Plenkovića da se radi o previše rizičnom potezu.

Pozivajući se na nove dokumente, istarski medij tvrdi da je rješenje iz Uljanika predloženo već drugoga dana štrajka, ali je zbog nedostatka jedinstvenog stava u Vladi taj pokušaj propao.

Prijedlog iz Uljanika

Neslužbeni izvori Glasa Istre tvrde da je Uprava Uljanika u četvrtak, 23. kolovoza, u neformalnim razgovorima s predstavnicima Vlade predložila da se novac osigura otpuštanjem depozita i da kao zamjenski kolateral ponudi upis založnog prava prvog reda na tanker koji se gradi u brodogradilištu 3. maj. Ideju je, tvrdi se, podržao ministar gospodarstva Darko Horvat, a Upravi Uljanika je dan signal da uputi zahtjev prema HPB-u. Uprava društva je, prema dokumentu kojeg imamo, u petak 24. kolovoza uputila zahtjev da se razroči depozit.

Marić je navodno smatrao kako bi takav manevar mogao ugroziti državnu banku te tražio druge modele za rješavanje krize. Na kraju je ipak prihvaćeno rješenje koje je prvotno predlagao Uljanik, ali je kao kolateral banci država dala jamstva.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI