Novinar Guardiana usporedio generala Praljka s Goeringom

screenshot

Slobodan Praljak uspio je pronaći način da zaustavi sudski proces na samom vrhuncu, kao i njemački nacist Hermann Goering u Nurembergu 1946. godine.", napisao je.

Kolumnist The Guardiana Paul Chadwick je u svojoj kolumni usporedio generala Slobodana Praljka s poznatim nacističkim zločincem, Hermannom Goeringom.

“Samoubojstvo trovanjem bosansko-hrvatskog ratnog zločinca u Haagu postavlja mnoga pitanja, kako aktualna, tako i povijesna. Slobodan Praljak uspio je pronaći način da zaustavi sudski proces na samom vrhuncu, kao i njemački nacist Hermann Goering u Nurembergu 1946. godine.

Praljak je nakon presude ustao, popio iz male bočice, porekao da je ratni zločinac i izjavio kako je popio otrov”, napisao je Chadwick.

Objasnio je kako je The Guardian prvo prenio snimku iz sudnice, jer su smatrali kako je riječ o performansu koji bi trebao omesti rad suda. Kada su shvatili kako je Praljak umro, povukli su video.

“Čak i predsjedajući sudac nije bio siguran kako bi reagirao na ono što se događa pred njim. Zaustavio je proces, naredio da se ne dira bočica i da se navuku zastori. Prijenos je prekinut”, nastavlja Chadwick.



“Iako je najbolje pričekati rezultat istrage, nije prerano da se primijeti još jedna sličnost s Goeringovom smrti: refleksni pokušaj kontrole informacija od strane institucija”, tvrdi Chadwick

Chadwick je zatim naveo dijelove vijesti o Goeringovoj smrti iz 1946. godine koje je objavio Guardian, kako bi naveo primjer vrijednosti novinara kao nezavisnih promatrača, koji bi trebali djelovati u ime javnosti.

“Hermann Goering jučer je počinio samoubojstvo. Nešto više od dva sata prije izvršenja smrtne kazne uzeo je otrov pred očima američkog čuvara koji je pratio njegov potez kroz vrata ćelije. Goering je uzeo cijanid…

Novinari koji su vidjeli pogubljenje ostalih osuđenika nisu smjeli tri sata javiti vijest, što je izazvalo negodovanje europskih novinara za koje je to značilo da su propustili rok za sutrašnje novine. “Goruće pitanje je, naravno, kako je Goering, unatoč konstantnom promatranju i dnevnim inspekcijama ćelije, došao do otrova”.

Unatoč mnogim teorijama nikada nije potvrđeno kako je Goering došao do otrova”, zaključio je Chadwick.

Chadwick smatra kako se slična situacija može očekivati i s generalom Praljkom.

“Kako bismo uspjeli odgovoriti na to pitanje, potrebni su nam novinari koji će svjedoci, ispitivači i komunikatori u službi istine, što je svakim danom sve teže”, zaključio je Chadwick.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI