Novinarka na strani istine: Ivana Petrović o događajima u Vukovaru

screenshoz

U Tjednom pregledu Nove TV ponajbolja hrvatska novinarka Ivana Petrović u svojem se prepoznatljivom stilu, na veoma dirljiv način dotakla vukovarskog prosvjeda. Njezinu poruku i zapažanja prenosimo u cijelosti.

”Maslina je simbol zdravlja, vjernosti, prijateljstva, odanosti. U kršćanstvu koje je civilizacijski odredilo Europu i zapadni svijet, ona je simbol čistoće i mira. Anđeo Gabrijel u prikazima navještaja Mariji često drži maslinovu grančicu, maslinovom granom narod je pozdravljao Krista na ulazu u Jeruzalem.

Od onda do danas, međutim, malo se slijedi poruka masline – njezine snage i odvažnosti, čvrste, otporne i dugovječne. Sastavni dio tog mozaika maslinove grane kao tek običaja koji se njeguje na cvjetnicu, i kroz izjave bez suštine i bez stvarnih djela – smo i mi.

Vukovar, krvava epopeja na kojoj je stvarana naša država,ostavljena u crnoj rupi međunarodne i domaće pravde. O nemaru države za procese vođene za Vukovar mogla bi do sutra ujutro. Od trenutka kad je del Ponte uz šutnju hrvatskih vlasti, veliku istragu svoje prethodnice i američkog tužitelja koja je vodila do krnjeg predsjedništva, političkog vodstva Srbije i vrha JNA-razmontirala na dvije manje izvevši pred sud nižu i srednju zapovjednu liniju.

Pa sve do deklarativne tjeralice za šefom KOS-a i danas djelujućim Vasiljevićem u času kad je revizijom haške presude de facto minimalnom kaznom – amnestiran njegov podređeni major KOS-a Šljivančanin – što je izazvalo uzbunu u javnosti.



Do toga da se nikad na Srbiju, čak ni kroz EU pregovore, nije pritiskalo da protokole vukovarske bolnice koji su ključ arhitekture rata, ali i jalovog mira u tom ranjenom gradu. Bez dvojbe u cijeloj priči oko prosvjeda, postojala je intencija instrumentalizacije za HDZ-ove unutarstranačke obračune, što za HDZ nije ništa novo, a to je svojim istupima zadnjih mjesec i pol spriječio gradonačelnik Penava.

Bilo je i pokušaja instrumentalizacije žrtve francuskog dragovoljca Nikoliea pritiscima na njegovu majku da podrži jednu političku opciju, ali sve to je propalo – ideje svih i iz HDZ-a i izvan njega – da bi preko Vukovara rušili Vladu.

S tim je propala i paranoja vladajuće koalicije začinjena prečesto izgovaranom riječi ”sankcija”. Prosvjed se održao u šutnji, čula se samo tišina kojom su odjekivala potresna svjedočanstva žrtava. Obični, mali ljudi iz cijele Hrvatske, koje vodi logično rasuđivanje i zdrava – a ne spletkama zatrovana pamet, u Vukovaru su prosvjed učinili dostojnim maslinove grane”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI