Novo suđenje za slučajeve „garaža“ i „selotejp“ odgođeno jer Glavašu nije skinut imunitet

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema Ustavnim odredbama zastupnicima se ne može suditi bez skidanja imuniteta.

Iako je najavljeno da će 6. srpnja početi ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima (tzv. slučajevi „garaža“ i „selotejp“) od toga neće biti ništa. Naime, kako se doznaje od Glavaševe obrane njemu još uvijek nije skinut zastupnički imunitet.

“Ponovno je netko zaboravio svoj posao i suđenja u četvrtak neće biti, izjavio je u Veljko Miljević, jedan od Glavaševih odvjetnika, podsjetivši da se po Ustavnim odredbama zastupnicima ne može suditi bez skidanja imuniteta.

Datum novog suđenja bio je određen na pripremnom ročištu 11. travnja, ali deset dana kasnije saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) pozitivno je odgovorilo na Glavašev zahtjev da se vrati u zastupničke klupe umjesto svoga zamjenika Josipa Salapića.

Podsjećamo, sutkinja Tanja Pavelin Borzić koja će voditi novo suđenje na pripremnom ročištu u travnju nije prihvatila prijedlog obrane da se slučaj vrati optužnom vijeću koje bi odlučilo o izmjenama optužnice, s obzirom da obrana tvrdi da je u ovom slučaju riječ o “kaznenim djelima počinjenima tijekom ratnog sukoba”, ali ne i ratnom zločinu.

Također, sutkinja je za glavnu raspravu odluku o zahtjevu obrane da se iz spisa izdvoje iskazi krunskog svjedoka Krunoslava Fehira, koji je ranije Glavaša prokazao kao nalogodavca zločina nad osječkim Srbima, te suoptužene Gordane Getoš Madgić, koja ga je u jednom od iskaza teretila, da bi kasnije tvrdila kako je njezino ispitivanje bilo nezakonito.



Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015.

Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni je sud 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Glavaš je ranije ustvrdio kako se nada da će novo suđenje “razriješiti dileme” i završiti povoljno za njega i ostale optuženike. Ocijenio je da bi ponovljeno prvostupanjsko suđenje moglo trajati oko godine dana, nakon čega očekuju postupak pred Vrhovnim sudom pa će do pravomoćnosti odluke proći barem dvije godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI