O aferama: Raspudić kritizirao pravosuđe i medije, Jokić zgrožen odnosom političke elite prema javnom novcu

screenshot

"Je li Hrvatska uopće demokratska država", pita se Jokić

Afere u hrvatskoj politici nisu sporadične, one su kontinuirane i trajne, smatra bivši voditelj obrazovne reforme Boris Jokić, dok politički komentator Nino Raspudić upozorava i da se pojavljuju pojedine pseudoafere u svrhu odvlačenja pozornosti javnosti od bitnih stvari.

U emisiji HTV-a ‘Peti dan’ Boris Jokić postavio je pitanje “je li Hrvatska uopće demokratska država”.

“Ako je poštivanje procedure jamstvo demokracije, kroz afere se pokazuje da oni koji krše procedure zapravo ne odgovaraju. Kod nas se zakoni selektivno poštuju, vrijede samo za neke, a za moćne rijetko kada. Nema odgovornosti i integriteta, krše se procedure i zakoni i to podriva povjerenje ljudi u vlast”, naglašava Jokić.

Nino Raspudić otvara pitanje pravosuđa i medija. “Zašto pravosuđe u nekim slučajevima nije reagiralo. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je navodno 62 puta, ili 27 kako je priznao, putovao u Rim,  i razloge bi trebao objasniti biračima”, naglašava.

“Mediji neke stvari prešućuju, a neke sitne stvari se napuhuju. Postoje i pseudoafere, poput ove o nezaposlenim braniteljima koji će nagrnuti na mjesta ravnatelja škola. Možda se radi o odvlačenju pozornosti javnosti od važnih stvari. Istovremeno se prešućuju kako su raniji glavni državni odvjetnik i ravnatelj Uskoka podnosili izvještaje američkoj ambasadi i pokazivali povjerljive dokumente zbog čega bi u drugim državama odgovarali”, naglašava Raspudić.



“Mediji tu igraju čudnu ulogu”, dodaje.

Politolog Aleksandar Musić napominje kako u Hrvatskoj nekoliko nezavisnih medija igra važnu ulogu,za razliku od većine mastodontskih kontroliranih i karteliziranih medija, a kad se otvore ovakve afere onda se postavljaju gadljiva pitanja poput ‘zašto baš sada ili tko vam je to dostavio’, upozorava Musić.

Znanstvenik Petar Tomev Mitrikeski pozitivnim smatra činjenicu što su mediji preuzeli ulogu institucija. Mitrikeski se pita kada se Državno odvjetništvo kani uključiti u neke afere, poput ove s putnim nalozima Milana Bandića. Isto tako razoračan je izostankom kvalitetnih reakcija oporbe.

Raspudić ističe da DORH na vrijeme otvara predmete i sprema ih u ladice te otvara kada to politici odgovara. “Igra se kozaračko kolo i kao da svatko svakoga drži za jaja”, napominje Raspudić.

“Podsjeća me to na Italiju nekada gdje je cijela politička scena bila korumpirana.  Mi nemamo istraživačkih nego dojavljivačkih medija. Na potezu u ovim pričama je DORH”, ističe Raspudić.

Jokić je zgrožen odnosom političke elite prema javnom novcu.

U emisiji je, osim o aferama Hotmail i Bandićevim putnim nalozima, bilo riječi i o posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, koji je instrumentaliziran u korist predizborne kampanje Bakira Izetbegovića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI