Objavljena Top lista najjačih vojnih sila, Hrvatska lider u Regiji; Srpski mediji ogorčeni na poredak

wikimedia

Međunarodni vojni eksperti svake godine objavljuju poredak, a s obzirom na naoružavanje zemalja u okruženju srpski su mediji prilično žestoko reagirali na ljestvicu.

Referentne točke odabira su sljedeće:

a) ukupno naoružanje (taktička primjena, raznolikost, količina)

b) povijest ratovanja (svjetski ratovi, regionalni ratovi, građanski ratovi)

c) geografija (prirodni resursi, logistika, industrija, položaj)



d) ljudski resursi (vojno osoblje, broj stanovnika, pričuva, zakonski status oružja)

e) savezništvo (NATO, ugovori, partnerstva)

f) ekonomija i gospodarstvo (vanjski dug, BDP, vlastita proizvodnja oružja)

BONUS:

nuklearne glave

NATO

školovano vojno osoblje u najjačim zemljama

balans ljudstva, balans zračne, zemljane i pomorske vojske

Prvi je očekivano SAD, a Rusiju na drugom i Kinu na trećem mjestu dijeli tek par uskih decimala. Ogromnu prazninu popunjava daleko slabija Indija na četvrtoj poziciji, a slijede je još značajno slabije Francuska, Velika Britanija, Južna Koreja i Japan. Bitno je za naglasiti da sve navedene zemlje imaju i vlastitu proizvodnju oružja. TOP 10 poredak zaključuju Turska i Njemačka. Izrael drži tek 16. poziciju, Sjeverna Koreja 18. a Saudijska Arabija 26. mjesto – no veliku vojnu ekspanziju nastavljaju ove godine s ugovorom od gotovo 350 milijardi dolara, čime očekuju značajan napredak u poretku.

Od zemalja u okruženju Italija je 11., Mađarska 57., a Bugarska drži 60. mjesto. Mi smo na 72. poziciji i tako držimo primat na zapadnom Balkanu. Srbija je 78., Albanija 86., Slovenija 92., Makedonija 118., Crna Gora 121., a BIH 124. od ukupno 136. zemalja na listi. Dok se kod nas nije pretjerano koncentriralo na ovaj izbor i poredak, srpski mediji su žestoko istupili. Navode da je isključivo NATO ‘krivac’ za naš bolji plasman i da ‘nije u redu gledati Domovinski rat kao smjernicu u poretku’, jer su nama ‘pomagali Amerikanci’.

Hrvatska vojska nije jača od srpske, to je sigurno! Nije mi jasno po kojem je kriteriju Zagreb tako dobro kotiran”, prenosi Informer. “Hrvatska ima aktivnog vojnog osoblja nešto preko 18.000, a Srbija 40.000, Hrvati imaju samo 3.000 rezervista, a Srbija najmanje 50.000. Vojno osoblje Srbije više od četiri puta je brojnije od Hrvatske. Naša zemlja ima duplo više aviona i transportera. Približno smo isti po broju helikoptera, (Hrvatska 36) Srbija (39), kao i po broju oklopnih borbenih vozila. Srbija je zatim znatno jača po broju tenkovskih jedinica i u artiljeriji. S druge strane, Hrvati imaju više aerodroma i značajno jaču mornaricu”. Zanimljivo, navedeni ‘ekspert’ nije naveo i o kojim se modelima vojne tehnologije radi. Za neke značajnije analize treba pričekati očitovanje i hrvatskog Ministarstva obrane…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI