Objavljeni rezultati lokalnih izbora: Vučićev SNS ‘rasturio’ u Beogradu!

screenshot

Oporba razočarana

Lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” pobjednik je beogradskih izbora, podaci su Gradskog izbornog povjerenstva i i agencije ISPSOS na temelju uzoraka od 18,6, odnosno 90,6  posto obrađenih glasova.

S 45 posto osvojenih glasova SNS će u Skupštini Grada Beograda imati 64 od 110 vijećnika, pokazuju prvi preliminarni neslužbeni rezultati IPSOS-a na uzorku od 90,6 posto glasova.

Uz SNS i njihova 64 vijećnika, u Skupštini Beograda lista bivšega gradonačelnika Dragana Đilasa s 18,8 posto osvojenih glasova imat će 26 mandata, dok je nekadašnji vaterpolski reprezentativac i gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić osvojio 9,1 posto glasova i može računati na 12 vijećnika.

Izborni prag od pet posto prošla je i lista Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija (SPS-JS) srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića i gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Plamen sa 6,1 posto glasova koji im donose osam vijećničkih mandata.

Izborni debakl neočekivano je doživjela lista na čelu s oporbenom Demokratskom strankom osvojivši tek 2,2 posto glasova, radikali Vojislava Šešelja (SRS) imaju 2,4 posto, a lista pokreta Dosta je bilo-Dveri 3,9 posto.



Građanska inicijativa Ne davimo Beograd osvojila je 3,5 posto glasova, a za listu medijske atrakcije prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u srbiji Ljubišu Preletačevića Belog glasovalo je 2,4 posto izišlih na izbore, pokazuju neslužbeni preliminarni rezultati lokalnih izbora u Beogradu.

Gradsko izborno povjerenstvo (GIK) priopćilo je večeras oko 23 sata da je na temelju 18,6 posto obrađenih biračkih mjesta SNS osvojio 46,26 posto glasova, SPS-JS  6,35 posto, Aleksandar Šapić 8,25, Dragan Đilas 18,09, građanska inicijativa “Ne davimo Beograd” 3,27 posto, a koalicija Dveri-DJB 3,6 posto glasova.

Ostale liste osvojile su znatno manje, priopćio je novinarima predsjednik GIK-a Zoran Lukić.

Kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas nazvao je današnje beogradske lokalne izbore “najnepoštenijim do sada” i najavio poziv za buduće parlamentarne izbore.

Mi ćemo od sutra pozvati sve ljude koji žele promjene da se pripremimo za izbore, vjerojatno 2020. godine, ali možda i ranije”, rekao je Đilas u svom izbornom stožeru.

Na Đilasovoj listi “Beograd odlučuje, ljudi pobjeđuju” bili su Narodna stranka nekadašnjeg predsjednika Opće skupštine UN Vuka Jeremića i Pokret slobodnih građana (PSG) bivšeg pučkog pravobranitelja Saše Jankovića. I Jeremić i Janković bili su Vučićevi protukandidati na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Vođa SNS-a i srbijanski šef države Aleksandar Vučić proglasio je večeras apsolutnu pobjedu Srpske napredne stranke i na današnjim lokalnim izborima u Boru ( 60,03 posto), Arnađelovcu (59 posto) i Sevojnu (62,02 posto).

Pokazalo se istinsko i demokratsko lice Srbije”, rekao je večeras Vučić novinarima u stožeru SNS-a, pozivajući se uzorak od 85 posto izišlih na izbore.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI