Obrat u slučaju žigosane djevojke: Djevojka je sama tražila znak ‘U’ od kolege?

facebook

U slučaju koji se ovih dana našao u središtu javnosti dolazi do obrata, sudeći prema informacijama do kojih je došao Zadarski.hr.

Naime, otac djevojke jedne zadarske škole požalio se medijima kako joj kćer kolege učenici zlostavljaju zbog pripadnosti albanskoj nacionalnoj manjini. To zlostavljanje doživjelo je svoj vrhunac kada su joj, po riječima oca užarenim upaljačem utisnuli slovo ‘U’ na ruci zbog čega se oglasilo ministarstvo znanosti i obrazovanja te ministrica Divjak, dječje pravobraniteljice i posebice zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac koji je tražio stroge sankcije zbog čina mržnja i ksenofobije.

Jutarnji list javlja kako je jedna njena poznanica kazala kako djevojku, pripadnicu albanske nacionalne manjine često viđa u majicama s ustaškim znakovljem. “Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…”, kazala je poznanica.

Nedugo nakon što je u petak ujutro Zadarski.hr na Facebook profilu djevojke otkrio kako se fotografirala u majci s ustaškim znakovljem, te je Jutarnji list o tome htio razgovarati s njezinim ocem, Albancem Ademom Shalom, ta profilna fotografija izbrisana je s Facebooka.

Istodobno, u petak ujutro je zadarska policija protiv učenika koji je djevojku “žigosao” i potom joj rekao da se sada može hvaliti da je ustaša, podignula kaznenu prijavu zbog tjelesne ozljede, no s kvalificiranim, težim oblikom – tjelesnom ozljedom iz mržnje.



Ravnatelj škole Jozo Dragić, na naše inzistiranje da objasni zašto odmah u srijedu nije policiji prijavio događaj, istaknuo je da su djeca poslana sa sata tjelesnog k njemu u ured, jer je profesorica primijetila slovo “U” na ruci djevojke te da su ga preklinjali da ništa ne poduzme, da su oni prijatelji.

Eno ih i danas, sjede zajedno u razredu, nasmijani, vedri. Danas sam nekoliko puta bio u tom razredu, više puta pitao djevojku kako je, da li se boji, kazala je da je odlično i da nema nikakav strah”, rekao je ravnatelj Dragić u petak ujutro.

Snosim tu krivicu, ako je to tako, da sam trebao odmah prijaviti, ali ja sam stvarno sve učinio po Protokolu o nenasilju u školi. Nisam ni izjavio da je to bezazlena dječja igra, to su sama djeca meni izjavila, tim riječima, neposredno nakon događaja i molili me da ne zovem ni liječnika ni policiju”, objasnio je ravnatelj Dragić te na upit očekuje li sankcije, odgovorio: “Izgleda da očekujem, na žalost.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI