Odbjegli Sirijac pronađen u Italiji

screenshot

Hoće li mu to biti krajnje odredište ili ne, ne zna se

Četrdesettrogodišnji Sirijac Wadie Ghazi Sineid, koji je u Hrvatskoj zatražio azil nakon dramatičnog apela preko društvenih mreža u kojem je tvrdio da ga je hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri Allse, a koji je potom nestao iz hotela Porin u Zagrebu, nalazi se u Italiji, do koje je došao preko Slovenije i Austrije, neslužbeno doznaje Večernji List.

Hoće li mu to biti krajnje odredište ili ne, ne zna se, no jedno je jasno – ako ga u ijednom trenu “uhvati” policija bilo koje države EU, bit će vraćen u Hrvatsku, kao članicu EU u kojoj je podnio zahtjev za azil.

Wadie Ghazi Sineid jedan je od više od tisuću osoba koje se služe istom metodom: kod nas su formalno podnijele zahtjev za azil pa zatim pobjegle dalje put zapada, koji im je i konačni cilj.

Prema statistikama MUP-a, od 10 tražitelja azila čak njih osmero (77 posto) napusti Hrvatsku prije nego što postupak bude okončan.

Treba naglasiti da, po zakonu, nakon što podnesu zahtjev za azil, oni su formalno slobodni ljudi. No kako europska Dublinska regulacija kaže da je tražitelj azila odgovornost države u kojoj je podnio zahtjev, zatekne li se takav odbjegli azilant u bilo kojoj državi EU, vratit će ga u tu državu. U Hrvatsku su tako od 2016. godine vraćene 1042 osobe, dok je Hrvatska u ostale države vratila njih 14.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI