Održan izborni Sabor: Dragan Čović i dalje predsjednik HDZ-a BiH

screenshot

U Mostaru je održan izborni Sabor HDZ-a BiH, a dugogodišnji predsjednik ove stranke Dragan Čović ponovo je dobio povjerenje te će ovu funkciju obnašati i u narednom razdoblju.

Nakon prebrojanih 486 glasova sudionika Sabora HDZ-a BiH, za Čovića, koji je bio jedini kandidat, glasovao je 481 zastupnik, a samo pet glasova bilo je nevažećih. Dragan Čović je na čelu HDZ-a BiH od 2005. godine, a u dva navrata je bio hrvatski član BiH Predsjedništva.

Većinom glasova za zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH izabrana je Borjana Krišto, koja je u posljednja dva mandata bila na toj funkciji.

U obraćanju na Saboru, Čović je rekao kako će stranka kojoj je na čelu, ali i Hrvati ispružiti ruku za izgradnju normalne Bosne i Hercegovine kao članice Europske unije u kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna.

Pri tome je istaknuo da će se još više zalagati za ustavno domoljublje koje može biti osnova za rješavanje problema u BiH.



“Bosna i Hercegovina mora preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda s legitimitetom. U trenucima kada imamo dva bošnjačka člana predsjedništva neki su računali da ćemo krenuti nekim alternativnim putem, ali upravo suprotno mi se zalažemo za Bosnu i Hercegovinu triju konstitutivnih naroda”, rekao je Čović.

Hrvatska strana u BiH smatra da je aktualni hrvatski član BiH Predsjedništva Željko Komšić nametnut Hrvatima u BiH glasovima dominantno bošnjačkih birača.

Predsjednik HDZ-a BiH otvoreno je podupro cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali i drukčije unutarnje uređenje, te nastavak snažnog zauzimanja za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu.

Na stranačkoj konvenciji HDZ-a BiH, neuobičajeno emotivno je govorio dužnosnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Adil Osmanović, koji je pozvao na otvoreni dijalog hrvatske i bošnjačke strane.

“SDA i HDZ su u koaliciji dugi niz godina i to nas obavezuje da razmišljamo drugačije, odgovornije od onih koji ne bi voljeli da nas vide zajedno. SDA je bila, danas je i bit će partner HDZ-u ne samo u koaliranju za uspostavljanje vlasti, već i na putu ulaska BiH u EU i NATO. EU i NATO su naš primarni cilj“, rekao je Osmanović.

Na Saboru HDZ-a BiH sudjelovao je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je podupro napredovanje BiH prema EU te se zauzeo za izmjene Izbornog zakona kako bi Hrvati postali jednakopravni s druga dva naroda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI