Oglasilo se MVEP o tužbi žrtava ustaškog režima: ‘RH počiva na temeljima ZAVNOH-a, a ne NDH’

Marko Prpic/PIXSELL

'Ne može ni odgovarati za štetu koja je počinjena pod tim režimom', poručilo je Ministarstvo

Hrvatskoj je ovih dana uručena skupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata. Radi se o postupku koji je nekoliko osoba lani u svibnju pokrenulo pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve NDH, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijarde dolara.

U Ministarstvu vanjskih poslova RH potvrđeno je da je tužba stigla putem američkog veleposlanstva, a tužitelji tvrde da je Hrvatska odgovorna kao pravna sljednica NDH. Ministarstvo smatra da takva tužba nema osnove jer Republika Hrvatska nije pravna sljednica NDH, već počiva na temeljima ZAVNOH-a, pa ne može ni odgovarati za štetu koja je počinjena pod tim režimom.

Podsjetimo, Hrvatskoj je ovih dana uručena skupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata.

Riječ je o postupku koji je nekoliko osoba u svibnju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara, objavio je Večernji list. Riječ je o naknadi, ne samo materijalne štete, vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora.

Tužitelji tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna sljednica NDH. U Ministarstvu vanjskih poslova potvrđeno je da je tužba pristigla putem američkog veleposlanstva



Facebook Comments

Loading...
DIJELI