Ogorčenje među radnicima u Sisku: To smo mogli i očekivati

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Niti najave kako će višak radnika biti pošteno zbrinut, sindikalce ne može umiriti

Najava novog predsjednika Uprave Ine Sandora Fasimona da će hrvatska naftna kompanija transformacijom zadržati proizvodnju na jednoj lokaciji, a drugu koristiti za logistiku, u Sisku je u četvrtak izazvala ogorčenje među radnicima

U rafinerijskim sindikatima i Stožeru za obranu Rafinerije nafte i očuvanje radnih mjesta u Sisku kažu da su se  takve najave i mogle očekivati, jer ocjenjuju da je zatvaranje Rafinerije nafte u Sisku strateška zadaća Mađara, piše N1.

“Prestrojavanja unutar MOL-a ne provode se bez razloga. Sve upućuje kako Mađari nastavljaju politiku neprijateljskog preuzimanja Ine, na koje već duže vrijeme upozoravamo. Imamo argumente koji govore o tome da su podaci o poslovanju naše rafinerije iskrivljeni i služe samo u svrhu njenog zatvaranja. I navodno nezavisna Deloittova analiza, na koju se pozivaju Mađari, sačinjena je na temelju podataka, koje im je Ina dostavila i naručila.

Mislim da je sada vrijeme da nas primi netko u Vladi ili drugim mjerodavnim institucijama, što već duže tražimo, kako bismo im podastrli stvarne podatke”, rekao je predsjednik sindikata Nova solidarnost i glasnogovornik Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić.

Kako dodaje Sekulić, posebno ih smeta izjava Sandora Fasimona kako sisačka Rafinerija navodno ne zarađuje novac. A već gašenjem pogona FCC (katalitičkog krekinga) koji osigurava sirovinu za namješavanje goriva, kako kaže, proizvodnja Ine je došla u kolaps.



Niti najave kako će višak radnika biti pošteno zbrinut, sindikalce ne može umiriti. Naime, ranije se govorilo o višku četrdesetak radnika, koji će biti raspoređeni na druga radna mjesta, a sada se taj broj već penje na stotine.

U Stožeru najavljuju kako će zbog novih, zbunjujućih izjava budućeg predsjednika uprave, uskoro sazvati sjednicu Stožera.  

Izjava Sandora o logističkom centru u Sisku, što pretpostavlja i osjetno veće otpuštanje radnika nego što je dosad najavljivano, dolazi u vrijeme dok Hrvatska vlada još uvijek traži model otkupa dionica od Mađara.

Fasimon bi sadašnjeg predsjednika Uprave Zoltana Aldotta trebao zamijeniti do kraja lipnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI