OKOVANI LEDOM: Sve prognoze potvrđene, ledeni val stigao u Hrvatsku!

Goran Kovacic/PIXSELL

Stanje će osobito alarmantno biti od noći na četvrtak do nedjelje ujutro

I najnovije prognoze potvrđuju one prošlih dana – sa sjevera Europe sve do subote ujutro dolazit će nam jako hladan zrak polarnog porijekla, pri čemu će biti jakog i olujnog vjetra, čak i u mnogim mjestima u unutrašnjosti Hrvatske, a na Jadranu i orkanskih udara bure. Bit će i povremenih naleta snijega, ne samo u noći na četvrtak i tijekom četvrtka, nego u manjim količinama i kasnije, javlja HRT.

U istočnoj će Hrvatskoj u četvrtak biti promjenljivo oblačno, ponegdje uz povremeni snijeg u malim količinama. Uz većinom umjeren i jak, na udare mjestimice i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, temperatura zraka činit će se i nižom od jutarnjih oko -4 °C, te poslijepodnevnih od 0 do 2 °C, a najhladnije će biti prema kraju dana.

Slično i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će snijega, ako ga uopće bude, biti uglavnom noću i ujutro. No, sjeverni i sjeveroistočni vjetar sigurno neće izostati, a s njim i izraženiji osjećaj hladnoće. Idete li na Sljeme – toplo se odjenite i obujte.

Još izraženijih cjelodnevnih minusa bit će u Gorskome kotaru i Lici, a uz jaku i olujnu buru tako će se vjerojatno činiti i nekima na sjevernom Jadranu. Snijeg je u gorju siguran, ponegdje i uz tanji snježni pokrivač, a moguć je i na moru, čak i na otocima, gdje će u početku biti mjestimične kiše.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Obilniji pljuskovi, pa čak i nevere, vjerojatnije su na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije će ponovno biti snijega, pa i novog snježnog pokrivača. I na obali, pa i otocima, može biti snijega nošenog umjerenom i jakom burom, u drugom dijelu dana često i olujnom, pa i s orkanskim udarima. Umjereno valovito i valovito more, ponegdje i jače valovito bit će i na jugu Jadrana, gdje će također zapuhati jaka i olujna bura, osobito u drugom dijelu dana, kada je mjestimice moguć i snijeg. Prije njega – kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom.



Sljedećih će dana biti hladnije, gotovo diljem kopnenog područja i uz cjelodnevne minuse. Štoviše, u noći i ujutro tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 °C, osobito u gorju! Uz promjenljivu su naoblaku mogući naleti snijega, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, čak i na udaljenijim otocima. No, za većinu je vjerojatno znatno važnije još jednom upozoriti na hladnoću – i zbog jake i olujne bure, ponegdje na udare i orkanske, osobito u petak, a i zbog temperature koja će se spuštati na vrijednosti rijetko kada doživljene na moru početkom siječnja, i to ne samo u petak i subotu, nego vjerojatno i u nedjelju ujutro, kada vjetar oslabi.

Osim ovih upozorenja na vrlo vjetrovito vrijeme do subote te na rijetko doživljenu hladnoću, posebice na Jadranu, još podrobnija i upozorenja i savjete što činiti, potražite na internetskim stranicama Državne uprave za zaštitu i spašavanje te naravno – DHMZ-a, koji redovito objavljuje upozorenja po područjima i u europskom sustavu MeteoAlarma, a i u HRT Meteo – aplikaciji za pametne mobilne telefone, gdje se mogu vidjeti i HAK-ova izvješća, uključujući i web kamere. Stanje će osobito alarmantno biti od noći na četvrtak do nedjelje ujutro, prognozirao je Vakula.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI